Ловеч е домакин на Национален кръг на фестивала на авторска драматургия и театър на английски език

Прочетено882пъти

Общо 157 ученици-изпълнители от 12 града представят 19 театрални постановки на провеждащия се в Ловеч Национален кръг на фестивала на авторска драматургия и театър на английски език (9 – 11 март 2018 г.) в ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч.
На откриването на форума кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се обърна към участниците с думите:
„За мен е изключително удоволствие да Ви приветствам в Езиковата гимназия, защото точно тук е мястото, където се говори езика на Шекспир от 136 години, защото Американският колеж функционира от 1882 г. Театърът не е просто сграда, институция, а е талант, мечти, фантазия. Важно е също, че сме в навечерието на Международния ден на театъра – 27 март. Събитието в Ловеч се случва и по време на българското председателство на Съвета на ЕС. А както всички знаем, културата за всички нас е приобщаваща ценност. Убедена съм, че Вие ще имате своя „добавена стойност“ към тази ценност“.
Поздравление към участниците поднесе и областният управител на Област Ловеч Георги Терзийски, а регламентът на фестивала беше разяснен от
Росица Антова – главен експерт в МОН, дирекция „Образователни програми и образователно съдържание”. На откриването бяха още Еленко Начев – началник на РУО-Ловеч, д-р Иваничка Буровска, старши експерт по природни науки и екология в РУО, и директорът на гимназията Радослав Хитов.
Организатори на фестивала са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Ловеч и ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, Ловеч.
Откриването в петък бе съпроводено от художествена програма, подготвена от училището-домакин.
В събота и неделя преставленията за първа възрастова група са в актовата зала на Природо-математическа гимназия, а за втора възрастова група – в зала „Америка за България“ в ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“. Всички представления са на английски език.
Сред заглавията са драматизации както на класики като „Пинокио” на ОУ “Св.св. Кирил и Методий“ – Кърджали, и „Малката цветопродавачка“ на Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Гоце Делчев, така и новаторски текстове като „Добре дошли във ФейсКук“ !“ на СУ “Крум Попов“ от град Левски и „Философия на добротата“ на ПАГ „Гео Милев“ – Русе. Домакините от ПЕГ „Екзарх Йосиф І” представят „Ние, врабчетата“ от Йордан Радичков.
Закриването и награждаването е на 11 март от 10 часа в зала „Америка за България“ в ПЕГ.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%b5-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b3-%d0%bd%d0%b0-%d1%84/