февр. 20 2013

Ловеч да се превърне в център на честванията за Левски, предложи кметът Казанджиев

Прочетено1023пъти

Стотици почетоха Апостола на 19 февруари 

pametlevski2002139Ловеч да стане градът в България център на честванията за Левски. Тази идея лансира вчера кметът на общината Минчо Казанджиев. „Нашият град е свързан не само със залавянето на Левски в Къкринското ханче, а с нещо много по-голямо – тук е центърът на революционното движение. И самото присъствие на вицепрезидента на Републиката днес на възпоминателната церемония говори, че ние даваме началото на най-големите чествания на подвига на най-великия българин“ – обяви кметът по време на заседанието на общинския съвет, посветено на 140-годишнината от гибелта на Апостола.

     Малко по-рано на сесията един от най-големите изследователи на Левски – проф. Дойно Дойнов, председател на общобългарския комитет „Васил Левски“, обяви, че в три града у нас възпоменанието е знаково. Карлово – родния град, София – лобното място, и Ловеч с Къкрина – Голготата на нашия български спасител. „Ловеч със съдбовната Къкрина има памет и несекващи родолюбиви традиции – каза проф. Дойнов. Ловеч има своето място в съхранението и препредаването на традициите – за открояване ролята на Левски и съхраняване на идеалите му.“ Той благодари на Ловеч за това, че поддържа традициите и опазва културно-историческото наследство на България. Вчерашното възпоминание по думите на проф. Дойнов е пречистване на българина.

„Неговият поход към нас продължава. Опитва се да ни каже, че не трябва много, а да обичаме свободата, да живеем достойно, да вдигнем летвата високо и да бъдем повече човеци.“ Тези думи към ловчалии отправи специалният гост на Ловеч вчера – вицепрезидентът Маргарита Попова, на ритуала по поднасяне на венци и цветя на паметника на Левски. На хълма „Стратеш“ се бяха събрали стотици граждани, дошли да почетат делото и саможертвата на Васил Левски. Десетки бяха поднесените венци и цветя от признателните поколения.

„Не случайно народът е избрал да почита подвига и делото на Левски в деня на неговата гибел – обяви на церемонията кметът Казанджиев. – Защото на 19 февруари преди 140 години завършва земният път на Васил Иванов Кунчев, но започва безсмъртието на Апостола.“

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b5-%d0%b2-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0/

%d блогъра харесват това: