Ное. 21 2012

КОРНЕЛИЯ МАРИНОВА ЩЕ УЧАСТВА В ЗАСЕДАНИЕ НА КОМИТЕТА НА РЕГИОНИТЕ В БРЮКСЕЛ

Прочетено1608пъти

Председателят на Общински съвет Ловеч Корнелия Маринова ще участва в 16-ото заседание на Комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания на Комитета на регионите, което ще се проведе в Брюксел на 22 ноември. Тя получи покана за участие от председателя г-н Anton Rombouts.

Проектът на дневен ред предвижда освен решаване на текущи задачи и докладване и обсъждане на становище относно „Укрепване на европейското научноизследователско пространство – партньорство за високи постижения и растеж“.

Ще бъде представен и работният документ – „Подобряване и фокусиране на международното сътрудничество на ЕС в областта на научните изследвания и иновациите”.

На заседанието на Комисията ще бъде разгледана и обсъдена и позицията на документ „Европейски столици на културата за периода 2020—2033 г.“, за каквато кандидатства и нашата столица София, който ще бъде приет на пленарна сесия на 29 и 30 ноември.

В Брюксел Корнелия Маринова ще участва в подготовката на първата поредица от 7 конференции на Комитета на регионите за водещите инициативи на „Европа 2020”, като първата от тях ще се проведе на 13 декември в Брюксел и ще бъде на тема „Младежта в движение: Гледната точка на местните и регионалните власти“.  

Корнелия Маринова бе одобрена от Министерски съвет за зам.-член в Комитета на регионите на Европейския съюз.

Организацията има 344-ма членове и още толкова техни заместници от всичките 27 страни-членки, назначени от Съвета на Европейския съюз. Всяка държава избира своите членове по собствен начин, но всички делегации отразяват политическия, географския и регионалния/местния баланс в своята държава. Членовете са избрани членове или ключови участници в местните или регионалните органи в своя местен регион.

Ролята на КР е да представя местните и регионалните гледни точки относно законодателството на ЕС. Комисията, Съветът и Парламентът трябва да се консултират с Комитета на регионите преди да се вземат решения, свързани с ЕС, по въпроси, касаещи местните и регионалните администрации (например относно околната среда, образованието, общественото здравеопазване или политиката в областта на заетостта).

Всяка година Комитетът на регионите провежда пет пленарни сесии за определяне на общата политика и за приемане на становища.

Съществуват шест комисии, които разглеждат различните политически области и изготвят становища, които се обсъждат по време на пленарните сесии – Комисия по политика на териториално сближаване, Комисия по икономическа и социална политика, Комисия по образование, младеж, култура и научни изследвания, Комисия по околна среда, изменение на климата и енергетика, Комисия по гражданство, управление, институционални въпроси и външни работи, Комисия по природни ресурси. Комитетът приема и резолюции относно актуални политически въпроси.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0/

Коментари

 1. Общински съвет Ловеч има вече свой представител в Брюксел !
  За първи път в новата европейска историята на град Ловеч представител на местното ни самоуправление ще участва в заседание на Комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания на Комитета на регионите. Това е високо признание както за град Ловеч така и за Председателя на ОбС .
  Браво !

 2. Diliana Dencheva каза:

  Pozdravleniq za g-ja K.Marinova-uspex v konferenciite-tq e pioner v novata evropeiska istoriq na nashiqt grad!

 3. XXL каза:

  хехе поклоните Дiliana не са случаини. Обаче твоя мъж Денчев даскала по физическо във ‘Васил Левски е [пионера в европеиската . история на нашият град]. В тази история двамата с Маринова не съсипаха ли живота на Р. Манова?!?!? Вместо да се прегъваш тук в чупки – защо не прати тези поздрави по девера си докато е возил маринова към летището. Ако не се лъжа тои е шофьора за които писа Горов. Не ли???? 🙂

%d блогъра харесват това: