ян. 28 2014

Консултативният съвет по култура в община Ловеч обсъжда предложение за учредяване на национална литературна награда на името на професор Димитър Димов

Прочетено1282пъти

d.dimov2801141На 31 януари, петък, на свое заседание Консултативният съвет по въпросите на културата при община Ловеч ще разгледа предложение на Съюза на българските писатели – София, за учредяване на Национална литературна награда „Проф. Димитър Димов“, с която да се удостояват български автори в областта на драматургията и белетристиката.

Димитър Димов, роден в Ловеч, е един от най-крупните съвременни писатели. Книгите му са превеждани на повече от 20 европейски и други езици. Негови произведения са включени в учебниците по литература. В предложението на Съюза на писателите се казва, че Димитър Димов е един от малцината най-значими български писатели, на чието име все още няма учредена национална литературна награда.

Съюзът на българските писатели предлага общинският съвет в Ловеч да учреди наградата със свое решение, а СБП от своя страна ще поеме организаторската дейност за популяризиране на конкурса и ще осигури участие на негови членове в журито.

Проектите на статута и правилника за провеждане на процедура по присъждане на наградата вече са изпратени на членовете на Консултативния съвет за предварителна подготовка. По-важните акценти от тях, които ще бъдат дискутирани, са дали Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ да се връчва на всеки три или пет години, какъв ще бъде финансовият й размер, съставът на журито, кога, как и къде да се връчва тя и др.

Основни цели на наградата са стимулиране на националния литературен  процес  в духа и идеите на писателя проф. Димитър Димов и утвърждаване авторитета на град Ловеч като активен културен център.

През тази година се навършват 105 години от рождението на големия български писател и драматург.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%81%d1%83%d0%bb%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82-%d0%bf%d0%be-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%b2-%d0%be%d0%b1/

Коментари

  1. atanasova каза:

    интересното е, че в нашия град НЯМА улица на името на Димитър Димов.

%d блогъра харесват това: