Ное. 30 2012

Конкретни форми за гарантиране безопасността на движението на пътя, особено на децата, формулирани на кръгла маса в Ловеч

Прочетено1231пъти

11 май – Ден на сигурно и безопасно движение на пътя

Денят на Ловеч 11 май да бъде обявен и за Ден на сигурно и безопасно движение на пътя. Около това се обединиха днес участниците в Кръгла маса „Десетилетие за действия по пътна безопасност – нови перспективи за устойчива транспортна култура на водачите на МПС”. Предложението направи кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев, домакин на форума, съобщават от Община Ловеч. Формулирани бяха и конкретни форми за гарантиране безопасността на движението на пътя и насочване вниманието на обществеността, и особено на децата, към важността на този проблем. Ще бъде проведено нарочно заседание на общинската комисия по безопасност на движението по проблемите на неправилното паркиране в Ловеч – по предложение на областния управител Ваня Събчева.

Ще се подобри дейността по поставянето на ограничителни съоръжения, особено пред училищата, и по маркировката (по предложение на директора на ОУ „Хр. Никифоров” Венцислав Христов). Ще се разшири обучителният процес в детските градини и училищата по безопасност на движението. Ще се промени статутът на някои извънкласни форми, като ще се учредят награди в щафетата „Пламъчета сини” за най-бързо завършил обиколката, но спазвайки правилата за движение на пътя (по предложение на директора на ОУ „Проф. Д. Димов” Любомир Христов), ще се възобнови отборът по приложно колоездене и ще се възстановят общинските състезания (по предложение на председателя на СБА – клон Ловеч, Димитър Василев).

На Кръглата маса излязоха идеи още за приз за безопасност на движението във всички общински състезания, в които има участници в движението (по предложение на журналиста Цветан Тодоров), за награда за гражданин, съобщил за пътнотранспортно произшествие или нарушение на правилата за движение по пътищата (по предложение на директора на областната дирекция на МВР – Ловеч, комисар Георги Иванов), да се създаде куклена постановка по темата, която да гледат най-малките (Елка Баръмова, ПР на областния управител).

„Проблемът за безопасността на движението е много важен, защото по данни на Световната здравна организация травмите от пътнотранспортни произшествия представляват 9 % от всички причини за смърт. Те са причина номер едно за смъртността на младите хора по целия свят. Най-уязвимите групи са пешеходците, мотоциклетистите и велосипедистите.” Това каза при откриването на Кръглата маса кметът Казанджиев. Той цитира данни на Световната здравна организация, според които ежегодно в резултат на пътни катастрофи по света загиват около 1,3 млн. души, а близо 50 милиона получават травми и стават инвалиди. Катастрофите по пътищата са и основна причина за смъртта на млади хора между 15-30 години. Прогнозата на Световната здравна организация е, че ако не се вземат съответните мерки, убитите по пътищата в света през 2020 г. ще доближат 2 млн. души.

По информация на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението на пътя, изнесена на 18 ноември – Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, от началото на годината у нас са станали 5376 пътни инцидента, при които са загинали 507 и са ранени 6438 души. През 2011 г. по пътищата на страната са загинали 657 души, а ранените са били 8301. Загинали са 26 деца и 1077 са били ранени. Пострадали са над 1600 младежи и девойки на възраст между 18-24 години, като 104 са загинали.

По данни на сектор „Пътна полиция” към областната дирекция на МВР в община Ловеч миналата година са станали 350 пътнотранспортни произшествия, а от началото на тази година до сега те са 254. Ранени са 76 човека през 2011 г. и 105-има тази година. Живота си са загубили двама миналата година и трима – тази година. Само в град Ловеч за тази година са регистрирани 113 пътнотранспортни произшествия с 31 ранени. Двама от тях са на възраст от 10 до 14 години, 4-има са на възраст 15-17 години и 11 – между 18 и 20 години. Един младеж е загинал.

„Проблемът е наистина сериозен – коментира кметът. – Затова провеждаме днешния форум, за да алармираме, че повечето инциденти по пътищата са предсказуеми и може да бъдат предотвратени. Необходими са само толерантност, уважение и предвидливост.” Казанджиев подчерта още, че безопасността на движението е право и отговорност на всеки. „Да бъдем толерантни и отговорни водачи или пешеходци на пътя, да спазваме правилата за движение с цел намаляване на нещастията по пътищата. Това е, към което призовавам всички, за да предпазим особено децата – те са активни участници в движението и отговорност за тяхната безопасност на улицата носим всички – родители, учители и водачи” – каза кметът.

Кръглата маса днес бе организирана от община Ловеч с подкрепата на „Алианц България Холдинг” АД и Регионалния инспекторат по образованието. На нея от „Алианц” обявиха и старта на конкурс за детска рисунка на тема „Съветите на „Алианц” за безопасност на пътя”. Той ще се проведе сред училищата в Ловеч, участниците ще бъдат разделени в две възрастови групи – 1-4 клас и 5-8 клас. Изложба с работите ще бъде експонирана в СОУ „Св. Кл. Охридски” в Ловеч. Авторите на най-добрите ще получат велосипед, дигитален фотоапарат, скейтборд, осигурени от застрахователната компания. Пак тя предоставя и консумативите за рисунките на децата. Конкурсът ще стартира на 10 януари идната година, творбите ще се предоставят в офиса на „Алианц” в Ловеч до 15 април. Награждаването ще бъде навръх Деня на Ловеч 11 май.

Вицепрезидентът на „Алианц България Холдинг” АД Милен Иванов поздрави участниците в Кръглата маса в Ловеч с успешно проведената дискусия, на която те поеха конкретни ангажименти за подобряване условията за пътна безопасност.

Кръглата маса е част от инициативите, провеждани в рамките на Десетилетието за действия за безопасност на движението по пътищата 2011-2020 – нови перспективи за устойчива транспортна култура на водачите на МПС.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bf/

%d блогъра харесват това: