Колко още?

Прочетено2922пъти

Тодор Пеев
Отново пускам снимка на сайта с изсъхналото дърво в центъра на Ловеч, отново под него са се събрали нашите деца. Кога най-сетне някой общинар ще се размърда и ще премахне опасността, надвиснала над тяхните глави?

Преди повече от две години живущите на ул. Г.С. Раковски 19 са подали молба за подрязване на липа, рушаща дома им. Вх. № УТ-69-85 от 17 септември 2010 година. При проверка в общината установих, че на общинските служители им е била необходима повече от година, за да реагират на сигнала. В какво се състои тяхната реакция? С бюрократична хватка чрез нанасянето на изходящ номер с дата 26 октомври 2011 година в графата за отговор, с който е изведено писмо, каквото никой от молителите не е виждал.

Тъй като липата си стои непокътната, то е ясно какво евентуално би трябвало да е написано в писмото-фантом. Само не ми стана ясно кой ще плаща за ремонта на съсипания от клоните на липата покрив на кооперацията /снимка 2/. Вероятно пак собствениците на апартаменти там, както са платили преди няколко месеца за смяна на олука, изкъртен от дървото.

 

 

На снимка три съм хванал две млади семейства с малките си деца, едното от които е в детска количка, излязли на 4 октомври на разходка по Башбунар. Направена е в 19 часа и 40 минути и на нея се виждат още и колоездачите, движещи се по алеята. Не се виждат? Ами поради добрата работа на новото осветление, монтирано за баснословни цени по поредния проект и работещо във време, когато там се разхождат единствено лисици.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d0%be%d1%89%d0%b5/

2 коментара

9 споменавания

Skip to comment form

 1. Пеев, ето как се оправя проблем с клон, който се е опирал в къща? С отрязване на 30 годишна липа! Кой ще понесе отговорност за това? http://dl.dropbox.com/u/74596027/Gafove/IMG_4415.jpg

 2. Херос, в нашия случай клоните рушат сградата. Разбрах, че утре ще бъдат подрязани. Липата си остава. Отделен е въпросът, че комисия определи всички липи по булеварда като опасни, но никой не си мърда пръста да прегледа останалите подобни дървета по другите улици. Те са на същата възраст и вероятно в същото състояние. Става интересно – или докладът за липите по булеварда е неточен, или всички липи в града са потенциално опасни и отдавна трябваше да бъдат огледани и описани от специалисти. Тъй като видях доста гнили дървета по време на отсичането, склонен съм да се спра на варианта, че останалите липи са в същото състояние, но на общината не и дреме, че ще стане беля… Доста дървета са в непосредствена близост до сгради и нанасят щети, които в един момент могат да станат непоправими.Например, корените пробиват през основи на жилищна сграда и вече са в мазето, а общински терорист, това де, еколог, казва, че ще разреши да се отсече дървото само когато има видими разрушения. Това ако не е покана за корупция, здраве му кажи.

 3. Аз не мисля, че 30 годишна липа трябва да се отсече по този грозен начин и не мисля, че еколога е запознат въобще с този случай. Можеше да се подреже, но да се отсече…Така е по-лесно.. Дървото си беше здраво-всеки може да се убеди в останалия 1.5дънер. Ако почне всеки кога му скефне да реже здрави липи из града само защото им опират в къщата докъде ще стигнем?

 4. Да си призная, случайно минавах оттам. Имаше и охрана от СКОРС, и доста други, които наблюдаваха отсичането.

 5. Преди малко минах да видя дънера. Действително, здраво дърво, грозно отрязано. Вероятно, за да могат да извадятдолната част по-лесно. Видях и друго- ремонтиран покрив на къщата. Вложени хиляди левове. които липата ще издуха след две-три години, ако не бъде премахната. Същият случай е и на Раковска 19. Ремонтираха покрива преди 4 години, а сега липата им разрушава направеното.

 6. През последния месец това е втори сигнал в сайта по един сериозен проблем /опасно дърво/който касае живота и здравето на гражданите на град Ловеч.
  Мълчанието по проблема на изпълнителната власт в лицето на кмета на община Ловеч и на неговия заместник по УТ е меко казано безотговорно .

  Уважаеми г-н Кмете , ако премахването на едно опасно за живота и здравето на гражданите дърво е непосилен за решаване от Вас проблем , моля Ви да се разпоредите въпросното дърво да бъде оградено или направите едно официално съобщение с което да препоръчате на гражданите, които минават в близост до опасното дърво – да са с предпазни каски.

  1. Господин кмете,на 09,09,2009 година издавате заповед № 1265 за доброволно премахване на сгради от собствениците.След не откриване на такива? съгласно чл.196 ал.6 от ЗУТ следва сградата да бъде премахната от Община Ловеч по реда на Решение № 224/29,01,2009 г, на Общински съвет Ловеч. И тук както се вижда "…..ПАРИ НЯМА…"Пари няма,но опасност за здравето на хората има.Постройките продължават да се събарят и се очаква да се случи невъзвратимото.Тогава кой ще отговаря?/виж втората публикация/.Господин кмете кога ще пристъпите към изпълнение на Ваша заповед № 1007/25,07,2011 година

 7. Днес липата на Раковски 19 бе окастрена. Бърза реакция след горната публикация.

 8. Изсъхналото дърво в центъра на града – отрязано.

%d блогъра харесват това: