авг. 25 2014

Кой? Кой? Кой ще асфалтира този път?

Прочетено3124пъти

dupkikakrina2408142Уляна Ушева

Определено и по принцип, както се изразяват някои ТВ-водещи, тези дупки могат да се нарекат ями. С тях е осеяна трикилометровата отсечка, която свързва с.Къкрина с главния път за Севлиево и Габрово. Тук минават леки коли и автобуси с туристи от Къкринското ханче към Севлиево, Габрово и Велико Търново. Минават по веднъж, за втори път едва ли имат смелост…

Всеки водач, преодолял успешно това изпитание е достоен да представи България на Рали Дакар!

Опитите на кметството да запълни тези дупки за сметка на скромния селски бюджет не дадоха резултат. Дупките са извън регулацията на Къкрина и не било позволено да се изразходват средства на кметството. В интерес на истината, скромният селски бюджет (около 4000 лв.годишно!) ще бъде достатъчен само за няколко ями.

dupkikakrina2408141Ако тази отсечка е четвъртокласна пътна мрежа – задължението да я поддържа е на Община-Ловеч. Ако е третокласна – задължението е на Агенция „Пътна инфраструктура” и по-точно – на нейния филиал Областно пътно управление.

Има друго решение, много иновативно: отсечката да се предложи за стопанисване на Института за космически изследвания. От нея става чудесен полигон за изпитание на луноходи! Обаче има ли пари за тяхното производство? И ако отсечката се „отцепи” за полигон, пък ще трябва да се прави обиколен маршрут за туристите от Севлиево, Габрово и Велико Търново към Къкринското ханче…

Май става много сложно! Не е ли по-просто да се асфалтират тези три километра?

Но кой? Кой? Кой ще асфалтира този път?

 

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d1%89%d0%b5-%d0%b0%d1%81%d1%84%d0%b0%d0%bb%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%b7%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d1%82/

Коментари

 1. този път е сигурно от 20 години в това състояние, особено очастъка около чешмата.

 2. Airis каза:

  Първо се започва с тази лекция
  http://www.bg-pravo.com/2009/12/18.html
  Тук мога да изредя няколко закона, с членове и алинеи но с едно тълкувание: пътя е изключителна общинска собственост, отговорност на собственика е да се поддържа и опазва, за да не наруши пряко или косвено чл.35(1) от Конституцията на Република България.
  Задължение на Кмета и част от неговите правомощия:
  „Представлява общината пред физически и юридически лица и пред съда.
  Осъществява правомощията си по придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество /каквито са и пътищата/. “
  Още повече, че по Закона за общинска собственост пътища, депа, мостове са обекти от първостепенно значение.
  „Кметът на Община е орган на изпълнителната власт в общината. Той се избира от населението или от общинския съвет за срок от четири години по ред, определен със закон. В своята дейност кметът се ръководи от закона, актовете на общинския съвет и решенията на населението. “
  Поне пътя за който питате е с ясен статут, нашия случай, на Демир и хилядите други нямат изрично тълкуване.
  Други общини, които изрично са написали „селищната улична мрежа“ в своята Наредба за управление на общинските пътища. В наредбата на община Ловеч този текст липсва, откъдето привидно следва да се размива отговорността по стопанисването на пътищата в населените места и отговорността на местната власт по опазване и възстановяването им.
  Но при липсата на изрично четене на местния закон, би следвало да се сметнат за меродавни по-висшите ЗУТ, ЗП, ЗГ, ЗМСМА, закон за управлението на водните обекти …. не претендирам за коректни абревиатури.
  Да не говорим за една липса на яснота в изпразнения от съдържание 160стр. план за развитие на Ловеч 2014-2020
  Би било добре да пуснем един групов иск за двустранно изпълнение за обществения договор /заплащането на данъци и такси към общината е по този договор/ със срок, след който следва акт на гражданско неподчинение, но доколкото опознах новите си съграждани и съселяни – тая няма да стане.

  1. vladilovech каза:

   Тези такива таковата са социалистическа отживелица. Сега съществуваме в османския съюз на европейските комунистически републики и не се налага да се спазват.

 3. SLAV каза:

  Не да се закърпи, а направо да се преасфалтира!
  ЧУХТЕ ЛИ ТАМ ГОРЕ В ОБЩИНА ЛОВЕЧ? А…?
  СРАМ !!!

 4. debelaka каза:

  Прави ми впечатление, че недоволните от разрухата в общината са основно хора, живеещи в нея, но родени на друго място. И Айрис, и Уляна, които пишат по-горе, могат спокойно да минат и без това да си опъват нервите за случващото се наоколо, по примера на „туземните обитатели“, но не, не мирясват. А после защо имало „парашутисти“ по листите и никой не търсел местните „капацитети“ за водачи на листи.
  Ще ме прощават Иво и Павлин, както и двама-трима недоволни като, например, Боби и Херос, но ловчалии проспаха навремето Левски, и все още продължават да са в непробуден сън.
  Революционна столица, ама друг път.
  Уляна, успех, дано с Васко смогнете да направите за Къкрина всичко онова, което сте си поставили за цел.
  Поздрави с Джон Ленън (Васко знае откъде съм го взел 🙂 )

  Imagine there’s no Heaven
  It’s easy if you try
  No hell below us
  Above us only sky
  Imagine all the people
  Living for today
  Imagine there’s no countries
  It isn’t hard to do
  Nothing to kill or die for
  And no religion too
  Imagine all the people
  Living life in peace
  You may say that I’m a dreamer
  But I’m not the only one
  I hope someday you’ll join us
  And the world will be as one
  Imagine no possessions
  I wonder if you can
  No need for greed or hunger
  A brotherhood of man
  Imagine all the people
  Sharing all the world

  1. Airis каза:

   Има една дума в английския език, която много обичам да ползвам. UNFORTUNATELY си прав, може би защото идваме с една различна култура на отношението към случващото се около нас и не сме отровени от безразличието на масовката. Има една приказка – ако не реве бебето няма да му обърнат внимание. Ами ще ревем, само че се чудя дали да губя време с окомплектоване по ЗДОИ или директно зачесване със сигнали, жалби и прочее. Още повече ще ме заобичат.
   Как не ми се занимава със закони, правилници и наредбички – толкова ли не можаха една улица да оправят, да изчистят деретата и да коригират оттока на водите. Абе просто да си свършат работата, два месеца бе достатъчно дълъг период на толеранс към властите да обърнат подобаващо внимание.
   Общината има достатъчно средства, които не се разходват по същество за благото на обществото. Не е пророчество, а далновидност че след 3месеца ще има: да ви е честита новата такса смет, за сметка на пълните контейнери. Ловеч е един прекрасен град, с изключително долни хора – не всички, но болшинството са.

  2. debelaka каза:

   За съжаление, си права. А аз най-позорно дезертирах.

 5. Teodor Georgiev каза:

  А пари откъде? Като целият град е на държавна хранилка – Община, ВиК, съд, затвор, полиция…

  1. debelaka каза:

   А ЗАЩО целият град е на държавната хранилка? Къде са инвеститорите, КОЙ не успя да ги привлече насам, КОЙ не даде на много желаещи да инвестират тази възможност?

 6. Teodor Georgiev каза:

  Аз знам КОЙ. А него КОЙ го избира толкова пъти? 😉

  1. debelaka каза:

   КОЙ от Терзийското го избират парите, с които се купуват гласове.
   Но има и КОЙ от Микре, КОЙ от Кирчево, КОЙ, бивш офицер от ДС… Тези са с доживотен мандат.

%d блогъра харесват това: