Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова участва в празниците на Абланица и Хлевене

Прочетено1718пъти

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Две ловешки села отпразнуваха своя празник в събота, 29 октомври – Абланица и Хлевене, броени дни след Димитровден. Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова посети последователно и двете селища, като връчи поздравителни адреси и знамето на Общината. Заедно с нея бе и председателят на Общинския съвет Петър Цолов, а в Абланица – и общинският съветник Иван Минков.

Тържеството в Абланица бе на площада с пъстра художествена програма, премиера на две книги за история на селото от местни автори и богат курбан. Празникът започна с водосвет, отслужен от  отец Викентий, а после кметът на селото Младен Цонев приветства гостите на тържеството.

В словото си кметът на Ловеч Корнелия Маринова припомни, че ръководството ще подпомага за просперитет всички селища в общината и това важи с пълна сила и за Абланица. Нека сме заедно както във всекидневните усилия, така и в празник като днешния, призова тя.

Традиционният празник на Хлевене започна с водосвет, отслужен от Ловчанския митрополит Гавриил и отец Любомир Казашки, секретар на митрополията. После пред местния параклис бе осветен курбан.

Празникът по-късно се пренесе в ресторанта, където имаше изпълнения на местната вокална група, носител на множество награди.

„Хлевене е известно от много отдавна, името му се носи през столетията. А ако някой може да преведе какво точно пее вашият природен феномен „Свирлив кладенец“, навярно ще знаем много повече. Но и това, което виждат нашите очи, е достатъчно, за са кажем, че Хлевене се развива възходящо. Не случайно с такава любов и страст умеете да пазите традиции и обичаи“, каза в приветствието си кметът Корнелия Маринова.

Кметът на Хлевене Лачо Йорданов пък припомни, че наскоро Маринова е станала баба с второ внуче и пожела радост и гордост и в личния живот.

В двете тържества последователно взе участие Общинският духов оркестър, а народни хора се виха дълго време по площадите в слънчевия съботен ден.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd-38/

1 коментар

  1. Тази жена друго прави ли, освен да се снима по разни събития! За една година друго не видях.

%d блогъра харесват това: