«

»

юли 21 2014

Разпечатай това Публикация

Кметът назначава комисия за цялостна проверка на детските градини

Прочетено2719пъти

odz2007141До края на седмицата кметът Минчо Казанджиев ще назначи комисия, която да извърши цялостна проверка в детските градини на територията на общината. Това реши на заседанието си постоянната комисия по образование, култура, младежта и децата по предложение на кмета. Решението дойде, след като бе разгледана жалба на родители, касаеща прегрупиране на децата в ОДЗ „Слънце“. Общинските съветници поискаха комисията да излезе с доклад и предложения за промени на съществуващото положение до 1 септември, както и със становище до общинския съвет. Представителят на постоянната комисия по образование в комисията за проверка е Доротея Цанкова. Представител на община Ловеч ще е началник-отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Пламен Митев, очаква се решение на началника на РИО за неговия представител.

В жалбата си родителите на децата от ОДЗ „Слънце“ посочват, че директорката прави преструктуриране на групи, което ще доведе до неудобства за малчуганите – смяна на учители и разместване на децата. Съгласно Наредба № 7 за определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена от 2000 г. директорът като второстепенен разпоредител с бюджет определя броя на групите и броя на децата в тях. Това става в началото на учебната година, като се утвърждава Образец 2 от директора и се съгласува с РИО. На този етап Образец 2 за новата учебна година за ОДЗ „Слънце“ няма, до 15 септември продължава приемът на децата, след което ще се сформират групите и ще се определи броят на децата в тях.

Според Наредба № 7 (чл. 2, ал. 3) в детските градини, които прилагат системата на делегираните бюджети, броят на децата в група може да бъде определен и над норматива за максимален брой (22 деца), но с не повече от 10 на сто (24-25 деца). Според чл. 2, ал. 4 при недостатъчен брой деца за образуване на групите в детските градини втора и следваща група се образуват, когато броят на децата, разделен на норматива за максимален брой, даде остатък 12.

За ОДЗ „Слънце“ все още не е ясен окончателният брой на децата, затова засега не може да се каже колко ще е остатъкът и съответно броят на групите.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d1%86%d1%8f%d0%bb%d0%be%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b0/

Коментари

 1. е че ние от начало сме си 27 и в двете подготвителни групи

 2. Vanya каза:

  След въвеждането на делегираните бюджети в детските градини се наблюдават интересни процеси в същите. Държавата определи единният разходен стандарт за дете в ясла да е 1080 лв., а в детска градина- 1540лв., което на мига трансформира насила педагога директор в бюджетар и рефлектира както върху взаимоотношенията му с колеги и родители, така и върху поведението /и здравето/ му.
  Директорите са също човешки същества, които се поддават на фобии, маниакалност и изкушения. За съжаление обаче след „промените” започнаха да се изживявят като феодали, да манипулират учителите си, превръщайки голяма част от тях в сервилни и безгръбначни нагаждачи. Основната причина за всичко това отново е фактът, че няма мандатност на ръководния персонал в училищата и детските заведения.

  И още нещо:
  Съгласно Приложение № 1 към чл. 3, ал. 7 от Наредбата за НПР, минималната норма от за задължителна преподавателска работа с деца – за директорите на детски градини е 72 часа.
  Колко от настоящите директорки в ловешка община спазват това разпореждане на Закона и влизат РЕАЛНО всеки месец „в група”?

 3. Elena Georgieva каза:

  i da se popita tazi direktorka za6to decata ot podgotvitelnata grupa 6te zapo4nat ot 15 septemvri i kak e pozvolila na deca koito sa ve4e izpisani ot gradinata da e pose6avat o6te
  prez lqtoto

%d блогъра харесват това: