Кметът Корнелия Маринова подписа в Брюксел декларацията за присъединяване към Кохезионния алианс

Прочетено738пъти

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова с подписа си е подкрепила  декларацията за присъединяване към Кохезионния алианс. Документът бе подписан от всеки един от нас, членовете на пленарната сесия на Комитета на регионите на ЕС в Брюксел (22 и 23 март 2018 г.), съобщи Маринова.

Официалната церемония по подписването бе на 22 март вечерта в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Корнелия Маринова участва в заседанията на Комитета на регионите на ЕС като представител на НСОРБ заедно с други кметове от страната.

В подписания документ се отбелязва, че политиката на сближаване (кохезия) е основната европейска инвестиционна политика за постигане на целта за икономическо, социално и териториално сближаване, залегнала в договора за ЕС. Така кохезията носи ясна добавена стойност, създавайки работни места, осигурявайки устойчив растеж и модерна инфраструктура, преодолявайки структурните пречки, укрепвайки човешкия капитал и подобрявайки качеството на живот. Тя дава възможност и за сътрудничество между регионите, градовете и общините от различните държави членки, както и сътрудничество с частния сектор, институциите на знанието и социалните партньори на регионално равнище.

Кохезионният  алианс  работи за постигане на силна политика за насърчаване на икономическото, социалното и териториалното сближаване в Европейския съюз след 2020 г.

„Затова се обявяваме в подкрепа на следните принципи и призоваваме представителите на всички институции на европейско, национално, регионално или местно равнище, гражданското общество и предприятията да направят същото през идните месеци.

Работим за дългосрочна инвестиционна политика за всички региони в Европа, преодоляване на икономическото, социалното и териториалното разделение, да продължи ефективната политика, разполагаща с достатъчно ресурси – най-малко една трета от бъдещия бюджет на ЕС, укрепване на принципа на партньорство и ориентирания към местните условия подход чрез засилване на ключовата роля на местните и регионалните власти“, се казва в документа.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d1%80/

%d блогъра харесват това: