Кметът Корнелия Маринова е сред инициаторите 2017 да бъде „Годината на Левски”

Прочетено1174пъти

levskiКметът на Община Ловеч Корнелия Маринова е сред инициаторите на идеята 2017 да бъде „Годината на Левски”. Това стана ясно вчера на пресконференция  в столицата, в която участваха още Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски”, и д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово.

С инициативата ще се отбележи 180 години от рождението на Апостола на свободата, които се навършват на 18 юли 2017 г.  Целта е да се повдигне българския дух и да развие родолюбивото чувство сред младите.

Корнелия Маринова, която е и председател на Общински комитет „Васил Левски” – Ловеч, сподели с какво може да се включим:

„Като град, свързан дълбоко и съдбовно с делото на Апостола на свободата, ние можем да превърнем „Годината на Левски“ в паметно събитие за младите хора. Идеята е всяко място, свързано с Левски, да се превърне в част от празниците – това са училища, паметници,  улици с неговото име. Разчитаме много на инициативите на нашия музей в Ловеч, на Къкринското ханче, смятам, че ще се представим достойно и със собствен почерк.  Искаме да се създаде широк национален инициативен съвет, в него да се включат учени, общественици, кметове на възрожденските градове. Разчитаме много на историческата експертиза, на хора, които работят с документи, не случайно в пресконференцията взе участие и историкът проф. Пламен Митев“.

Организаторите предвиждат и две значими събития в международен план. Голяма международна изложба ще посети всички държави, които са симпатизирали на българската национална кауза. Тя ще бъде показана в Белград и Букурещ, Москва, Париж, Лондон, Рим и други градове.

Второто събитие е свързано с решението на Румъния да разсекрети полицейските архиви до края на 19 век. Васил Василев обясни, че в тези документи може да се крият неподозирани факти и доказателства, които да дадат нова светлина върху националноосвободителната борба на българския народ.

Комитетът е пратил писмо до нашите евродепутати с молба инициативата да бъде подкрепена от Европарламента.

Старото „съперничество“ между Карлово и  Ловеч е повече закачка, отколкото действителност,  пошегуваха двамата градоначалници на пресконференцията. Нас ни дели единствено Балканът и сега ръка за ръка ще направим всичко възможно, за да се реализира тази идея по възможно най-добрия начин, увериха Кабаиванов и Маринова.

Същевременно по повод  тазгодишния Празник на Карлово – 18 юли, кметът на Ловеч изпрати днес поздравителен адрес до д-р Емил Кабаиванов. В него се казва:

„Вече 179 години са изминали от рождението  на Васил Левски, а неговите завети продължават да са пътепоказател сред предизвикателствата на днешното време. Уроците на Апостола са  безсмъртни и всяко поколение българи  е орисано да ги преоткрива и прилага към съвремието.“

 

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8/

1 коментар

  1. Ама също инициира и спирането на фестивала бардфест. Аз гласувах против баат Минчо защот не ме допуска а тази …. Ама изобщо не разбирам от гласуване.

%d блогъра харесват това: