май 09 2014

Кметът Казанджиев: С прояви като Люляковите музикални вечери Ловеч ще си върне културното самочувствие

Прочетено2119пъти

liulqkovi805141С прояви като Люляковите музикални вечери Ловеч ще съумее да си върне културното самочувствие. Това заяви снощи кметът Минчо Казанджиев на откриването на музикалните вечери, в които всеки ще може да се докосне до големи и стойностни постижения в изпълнителското и авторското изкуство. Той подчерта, че направеният избор на изпълнители и спектакли в програмата ще гарантира превръщането на Ловеч в уникална културна територия за четири дни. „Пожелавам на всички изпълнители успех на ловешка сцена – каза още кметът. – А на нашите съграждани – нека за пореден път покажем своето гостоприемство, нека всички бъдем като символа на Ловеч – люляка, изпълнени с жизненост, чистота и красота. Люлякът е израз на здрав и борбен характер. И ние, ловчалии, особено пък и днес тук на крепостта, откъдето тръгва Втората българска държава, да потвърдим, че тачим традициите си, че не само съхраняваме, а и развиваме богатото си културно наследство.“

Казанджиев благодари за подкрепата на Министерството на културата, под чийто патронаж се провеждат Люляковите музикални вечери. Те са съвместен проект на Драматичен театър – Ловеч, и Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“ и ще продължат до 11 май. Реализирането на събитието ще отговори на очакванията на много граждани на Ловеч за възраждане на музикалните дни за среща с големите имена в българското професионално музикално изкуство, традиция, прекъсната за 19 години.

По време на Люляковите музикални вечери гостуват Държавна опера – Русе, със спектакъла „Кармина бурана“, който гледахме снощи на крепостта, и балет „Арабеск“ с „Кармен“ (днес, Драматичен театър, 19 ч.). Ще видим концертите на Теодосий Спасов (10 май, Ловчанско читалище, 19 ч.) и на Плевенската филхармония със солисти Орлин Горанов и Еделина Кънева (11 май, сцена на площад „Тодор Кирков“, при лошо време в Драматичния театър, 19 ч.).

liulqkovi805142Люляковите музикални тържества водят началото си от далечната 1933 г., като първоначално са се наричали „Люлякови празници”. Организирали са се като ежегоден събор-среща на ловчалии, живеещи в други градове. През 1936 г. прерастват в „Люлякова гостоприемна седмица”. През 1956 г. с решение на Градския съвет в Ловеч пролетните празници се преименуват в „Люлякови музикални тържества”. Утвърждаването им като традиционни за града се свързва с имената на двама изтъкнати композитори и деятели – Любомир Пипков и Димитър Петков.

„Люляковите музикални тържества” се превръщат в тържество на българското музикално творчество. На ловешка сцена гостуват Софийската народна опера и филхармония, Държавният музикален театър „Стефан Македонски”, ансамблите за народна музика „Филип Кутев” и „Пирин”, оперни колективи и симфонични оркестри от Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен, Българската хорова капела „Светослав Обретенов”, детски и самодейни хорове от страната. От 1963 г. люляковите празници носят името на Панайот Пипков, а от 1976 г. и името на Любомир Пипков.

Последното издание на „Люлякови музикални тържества” е през 1995 г. Организатор е Ловчанско читалище „Наука”, участват Теодосий Спасов, Стефка Съботинова, Нона Йотова.

Тазгодишните Люлякови музикални вечери са проектът, спечелил най-много точки в обявения миналата година от община Ловеч конкурс за предложения на външни изпълнители за включване на събития и дейности в Културния календар за 2014 г. Общата стойност на проекта е 29 000 лв, от които 24 500 предоставя общината и 4500 лв са собствено участие на Драматичния театър и Ловчанското читалище.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%b2%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%bb%d1%8e%d0%bb%d1%8f%d0%ba/

Коментари

  1. vladilovech каза:

    М да. Културните мероприятия в които не се споменават простотиите на управниците може. Ама фестивала Бардфест се счита за некултурно мероприятие та дай да го ограничавам, скастряме, кълцаме, ….

  2. debelaka каза:

    Авторът май дори не е присъствал на събитието. Нито дума за „Кармина Бурана“ и русенската опера… Оставам с впечатлението, че хората са катерили връо само за да чуят думите на г-н Минчо Казанджиев. Мазохисти…

%d блогъра харесват това: