мар. 18 2013

Кметът Казанджиев подписа договор за побратимяване с общини от Латвия, Холандия, Португалия, Италия и Испания

Прочетено1399пъти

kmet110121Договор за побратимяване подписа кметът на Ловеч Минчо Казанджиев в качеството си на председател на Управителния съвет на Регионалното сдружение на общините „Централна Стара планина“ с общините Дунгада – Латвия, Монфорте – Холандия, Монфорте – Португалия, със Съюза на общините Вале дел Тиррено в Италия и с Делегацията на Аликанте в Испания. Това стана по време на посещението му в Италия за участие в европейска конференция по проект на РСО „Централна Стара планина“ от 7 до 10 март в гр. Монфорте Сан Джорджо. Темата на форума бе „Мрежа за способностите и уменията на европейските жени“ и е по проект, стартирал през октомври м. г. с конференция в България, проведена с подкрепата на общините Ловеч, Троян, Луковит и Севлиево.

Партньорският проект на РСО „Централна Стара планина“ е по Програма „Европа за гражданите“, чрез второто събитие по него сега партньорската мрежа на общините се разширява.

По време на конференцията в Италия бяха дискутирани теми като равнопоставеност на половете, политики в подкрепа на жените, женско предприемачество, междукултурен диалог и активно европейско гражданство. 5-членната българска делегация бе с представители на общините Ловеч, Троян, Луковит и Габрово.

Третото събитие по проекта ще се проведе във Франция през май т. г., а през септември – четвъртото – в Испания.

По време на посещението си в Италия кметът Казанджиев е провел срещи с представители на бизнеса в Сицилия. Интерес за съвместно производство с ловешки фирми са проявили винопроизводители и фирма за производство на сладкарски изделия. Фирма за производство на консерви от плодове и зеленчуци е заявила готовност да търси партньори за продажба – търговски вериги или фирми посредници. С изнасяне на технологии за производство на моцарела и печена извара е склонна да се заеме тамошна мандра. Осъществихме контактите между италианските и ловешките фирми и оттук нататък решението за съвместната дейност е тяхно, коментира днес кметът.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80-%d0%b7%d0%b0/

Коментари

 1. Данчо Заверджиев каза:

  lovechtoday, бихте ли ми отговорил на следните два въпроса :

  1. С подписването на тези договори, кого точно е побратимил кметът на Ловеч Минчо Казанджиев горните общини :
  с община Ловеч
  или
  с Регионалното сдружение на общините „Централна Стара планина“ ?

  2. Каква юридическа стойност имат тези договори за община Ловеч ?

 2. эрос рамазотти каза:

  Даа, Кмета обича да подписва договори за побратимяване. Дали ще е с общината или с Сдружението за общините няма голямо значение. Важното е да се ходи по командировки из побратимените градове и онзи срам – Ловеч да се побратими с поселка като Лотошино!

 3. Боко Тиквата каза:

  Този плужек прави само разходи за командировки и представителни вечери, обяди и закуски, от които ползата е равна на една голяма НУЛА.
  “ По време на посещението си в Италия кметът Казанджиев е провел срещи с представители на бизнеса в Сицилия.“ – интересно какво търси в най-бедните райони на Италия, аааа да ето какво било – „С изнасяне на технологии за производство на моцарела и печена извара е склонна да се заеме тамошна мандра.“ …… Така или иначе бъдещето на гр. Ловеч не е никак розово, но с кмет като нашия едва ли ще има някакво бъдеще!!!!

 4. fee-faw-fum каза:

  След като г-н Казанджиев ходи по Европата, ще може ли да отговори кога ще пренесе ценния опит, натрупан нам, и у нас? Кога в Ловеч ще започне да функционира система за преработка на отпадъците, за да се приближим и ние към европейците? Докарахме боклуците на София, дадохме депото на „правилната“ фирма, сега е време да кажем защо обещанията за сепарираща инсталация си остават неизпълнени? Кой ще плаща от следващата година за това безхаберие на кмета и градската управа?
  „Едва 39% от общинските отпадъци в ЕС са били рециклирани през 2010 г., като в България този процент е бил нула.“

 5. Данчо Заверджиев каза:

  fee-faw-fum, кмета е изпълнителна власт и като такава изпълнява решенията на ОбС.

  Общинските съветници със свое решение не са задължили кмета да изгради сепарираша инсталация.. техните решения по този въпрос до сега са само пожелателни – да ни даде държавата пари за инсталацията, да ама държавата не дава .

  От 1 януари 2014 г. такса битови отпадъци се увеличава с 35 лв. на тон- депониран отпадък.

  Нали уж Общинските съветници гласуват решения все в интерес на местната общност, но по един такъв важен въпрос – отказват да работят.

  Председателката Маринова също гузно мълчи !

  fee-faw-fum,
  От януари 2014 г. гражданите ще плащат по 35 лв допълнително за всеки тон депониран в депото само защото председателката на обс отказва да направи предложение за решение за изграждането на сепарираща инсталация .

 6. fee-faw-fum каза:

  Данчо, ние нали също сме граждани? Искаш да кажеш, че и всички ние в Ловеч също ще плащаме допълнително? Защото другарите не са направили нужното, за да се изгради инсталацията? Защо ли ми се въртят едни спомени как здраво обещаваха преди три години, че като докараме камарите с боклуци на Борисов такава инсталация ще имаме в най-близко време…

 7. Данчо Заверджиев каза:

  fee-faw-fum , за въпросните боклуци има специално решение на ОбС за одобряване на договор за приемането им в нашето депо и възлагането на кмета да изпълни този договор. С този договор беше договорено също така и финансирането на сепарираща инсталация от държавата /едно министерство/ да стане с държавни пари. Договорените боклуци дойдоха но пари и до днес не са дошли въпреки, че имаше и второ решение на ОбС за втори договор и докарването на нови 40 000 тона боклуци. И по този договор боклуците дойдоха, но пак пари за сепарираща инсталация няма. Общинските съветници начело с председателката не са упражнили никакъв контрол по тези две решение каквото им законовото задължение и мисля, че вече са в графата като решения неподлежащи на контрол – тоест изпълнени.
  Пари за изграждане и пускане в експлоатация има достатъчно в в общинския бюджет , но няма желание и воля от страна на общинските съветници та приемат такова решение .
  Основния мотив да не се приема такова решение е ‘дъвката’, че видите ли имаме договор с държавата и тя ще даде пари, ние няма да харчим общински пари за това. Добре ама по не изпълнените договори общинските съветници мълчат и не предприемат конкретни мерки задължението на държавата по договорите да бъде изпълнено.

  И като резултат от бездействието на общинските съветници по въпроса от януари 2014 г гражданите на Ловеч и юридическите лица ще плащат по висока такса битови отпадъци с 35 лв на всеки депониран в депото тон битови отпадъци.

 8. Данчо Заверджиев каза:

  Общинските такси съгласно закона трябва да са максимално целесъобразни, икономически и социално оправдани, съразмерни, справедливи и разумни. Също така те трябва да възтановяват направените от общината материални и административни разходи по тяхното предоставяне.

  Бездействието на общинските съветници за приемане на решение за изграждане на сепрарираща инсталация и пускането й в експлоатация до 01.01.2014 г. ще доведе до увеличаване на ТБО за 2014 г.

  Точно това бездействие на общинските съветници не може да “черпи” права при определянето на по-висока цена на ТБО за 2014 г.

%d блогъра харесват това: