Кметът Казанджиев откри 12-ия „Бардфест Ловеч“

Прочетено1469пъти

Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев откри в петък 12-ото издание на „Бардфест Ловеч“. Това съобщават от Община Ловеч. „От 2011 г.  нашият град е притегален център за поетите с китара от България, Русия, Молдова, Румъния, Англия. Тогава – през 2001 г. – тук в Ловеч за пръв път се проведе фестивалът на бардовете. На онези мъже и жени, които представят с музика своята поезия.“ Така се обърна кметът към бардовете и публиката в Ловчанско читалище „Наука“. Той обяви, че амбицията на община Ловеч като организатор е да се превърне бардфестът в международна проява. Тази година освен български изпълнители на сцената излизат и двама бардове от Русия и Англия.

„Днес и утре всеки участник във фестивалните вечери ще ни покаже своя авторска песен, създадена през последната година. Авторските концерти също ще допринесат за по-добрата атмосфера и ще затвърдят традицията на бардфеста – всички заедно да си кажете „Събрахме се за цял живот”. Това каза още Казанджиев и увери, че и занапред община Ловеч прави нужната организация, не само за да го има бардфеста, а и да се развива той и да привлича все повече изпълнители, за да приобщава и все повече приятели.

На сцената първи излязоха Геновева Цандева и Бойчо Иванов, създали дует „Келтик“. Пловдивчанката с ловешки корен благодари специално на кмета за това, че общината е съхранила фестивала. След тях свои стихове изпяха Славимир Генчев, Милен Тотев, Александър Кузнецов, Данчо Йорданов, Румен Спасов, Даниела Пенева, Емил Ангелов. След края на първата фестивална част концерт изнесе бардгрупата на Виктор Макаров, заменила дуото Лили Друмева и Николай Николов, които не успяха да дойдат в Ловеч поради заболяване на Лили.

Днес бардфестът продължава с представяне на нови книги, CD и автори с водещ Милен Тотев – в 16 ч. в камерната зала на читалището, а в 18 ч. започва втората фестивална част. На сцената тази вечер ще видим Маргарита Друмева, Виктор Макаров, Андрей Симеонов, Антон Костадинов, Джейми Макдоналдс и Бояна Желязкова, Живка и Явор Георгиева. За 19.30 ч. е предвидено награждаването и тържественото закриване на фестивала. След това – от 20 ч., на сцена на открито пред читалището е концертът на бардгрупа с ръководител Маргарита Друмева.

По принцип фестивалът няма конкурсен характер, наградният фонд е израз на признание на творческите изяви на изпълнителите и мотивация за по-доброто им представяне. Голямата награда – статуетката „Бардфест Ловеч“, дело на Красимир Ангелов – Макраса, ще връчи община Ловеч. Награди ще има и от Съюза на българските писатели, от Клуба на дейците на културата – Ловеч, вестник „Моята вяра”, Ротари клуб – Ловеч, за най-млад изпълнител или дебют отличие ще даде Виенски салон „Белведере” – Ловеч, а за ярко поетическо присъствие – творчески клуб „Владимир Висоцки” – Ловеч. Поздравителен адрес вчера изпрати Министерството на културата.

От 2001 г. досега в Ловеч са изпели най-новите си песни над 450 бардове, 10 от тях са получили наградата на община Ловеч.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8-12-%d0%b8%d1%8f-%d0%b1%d0%b0%d1%80%d0%b4%d1%84%d0%b5%d1%81/

3 коментара

  1. Кметът присъства точно 15 мин на продължилото три и половина часа събитие в петък. На него е отделено половината място в дописката. Не се учудвам на тъпото представане на една иначе много хубава и приятна  вечер, щом авторът на материала си тръгна дори преди началника си, усърдно преписал програмата от афиша. Не Мин Чо и не общинарите бяха в основата на първата вечер на бардфеста, а хората с музикалните инструменти, качили се в този ден на сцената. Жалко, че на проявата присъстваха доста малко наши съграждани, явно, подобно на мен, решили, че ще една от поредните еднообразни и вече доста познати прояви на хората с китари. Горе-долу нещата започнаха точно по подобен строго профилиран и еднообразен начин. Но всичко се промени, щом възрастовата граница на участниците падна драстично и на сцената се качиха дуетът  Даниела Пенева и Румен Спасов. Даниела определено впечатли не само с прекрасните си гласови данни и със своята цигулка, но и с емоциите, които буквално извираха от нея през двете вечери на фестивала. Школуваният и глас, идеално съчетан с китарата на Румен, лично за мен, а и за цялата камерна младежка аудитория на втория етаж на читалището, бяха черешката на тортата през първата част на бардфеста. Завършекът на Виктор Макаров и неговият скалъпен за един ден квартет се превърна буквално в музикален спектакъл, какъвто рядко може да се види на ловешка сцена. Момчето определено много го бива, щом с една репетиция успя да изнесе почти часова програма от доста разнообразна стилово музика, чрез която буквално поднесе на публиката своя житейски мироглед. Имам и доста интересни снимки от проявата, но на изпълнители, не на политици. 

  2. Кметът присъства точно 15 мин на продължилото три и половина часа събитие в петък. На него е отделено половината място в дописката. Не се учудвам на тъпото представане на една иначе много хубава и приятна  вечер, щом авторът на материала си тръгна дори преди началника си, усърдно преписал програмата от афиша. Не Мин Чо и не общинарите бяха в основата на първата вечер на бардфеста, а хората с музикалните инструменти, качили се в този ден на сцената. Жалко, че на проявата присъстваха доста малко наши съграждани, явно, подобно на мен, решили, че ще една от поредните еднообразни и вече доста познати прояви на хората с китари. Горе-долу нещата започнаха точно по подобен строго профилиран и еднообразен начин. Но всичко се промени, щом възрастовата граница на участниците падна драстично и на сцената се качиха дуетът  Даниела Пенева и Румен Спасов. Даниела определено впечатли не само с прекрасните си гласови данни и със своята цигулка, но и с емоциите, които в огромни дози  буквално извираха от нея през двете вечери на фестивала. Школуваният и глас, идеално съчетан с китарата на Румен, лично за мен, а и за цялата камерна младежка аудитория на втория етаж на читалището, бяха черешката на тортата през първата част на бардфеста. Завършекът на Виктор Макаров и неговият скалъпен за един ден квартет се превърна в един истински  музикален спектакъл, какъвто рядко може да се види на ловешка сцена. Момчето определено много го бива, щом с една репетиция успя да изнесе почти часова програма от доста разнообразна стилово музика, чрез която доста убедително и ясно поднесе на публиката своя житейски мироглед. Имам и доста интересни снимки от проявата, но на изпълнители, не на политици. 

%d блогъра харесват това: