май 11 2013

Кметът Казанджиев откри първото събитие по проекта „Балканските мостове говорят“

Прочетено1084пъти

kraglamasa1105132Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев откри първото събитие по проекта „Балканските мостове говорят“. Проявата е част от глобалната инициатива на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова „Културата – мост за развитие“ и в рамките й преминават честванията за Деня на Ловеч. Специални гости на нашия град са директорът „Страни членки и международни организации“ в ЮНЕСКО Жак Рао и завеждащият департамент „Култура“ във Венеция Антони Краузе.

Първото събитие в Ловеч е Кръгла маса на тема „Новата артсцена в региона – нейните тенденции и предизвикателствата, с които се сблъсква“. Модератор е Калина Вагенщайн, културолог, ръководител на Арт офис – София, дългогодишен партньор на ловешкия фестивал „Младите в театъра“. Участници в Кръглата маса са Бесник Мустафаи от Албания, писател, бивш министър на външните работи, бивш посланик във Франция и Юнеско, Йордан Плевнеш от Македония, писател и драматург, съветник по културните въпроси на президента, бивш посланик във Франция и Испания, ректор на университета ЕСРА, Драган Милинкович от Сърбия, професор по филмознание и културознанение, директор на филмовия фестивал „Виж в Париж“ и Билге Калъч от Министерството на туризма и културата в Турция. Обсъждано бе може ли творецът днес да отговори на дневния ред на обществото.

kraglamasa1105131Преди дискусията Жак Рао представи пред участници и гости – представители на културните институти в Ловеч, проекта „Балканските мостове говорят“. Той поясни, че тази инициатива цели изграждане на виртуални мостове между народите на Балканите, мостовете са символи, около които трябва да се обедини културното наследство на ЮНЕСКО. Трябва да разберем откъде сме тръгнали, за да знаем накъде отиваме, каза Рао. Той препоръча на община Ловеч да подходи към частния сектор и към младите хора за развитие на културата. Жак Рао предаде специалните поздрави на Ирина Бокова към ловчалии и изрази нейното съжаление, че заради неотложни служебни ангажименти се е отложило посещението й тук.

„Включвайки се в проекта, ние, ловчалии, протягаме ръка към вас, нашите приятели от Балканите, за създаване на мост за партньорство – обърна се към гостите от балканските държави кметът Казанджиев. – Подаваме ръка към света и каним всички да се докоснат до уникалните ни културни феномени. Преоткривайки нашето материално и нематериално наследство, ние осмисляме за пореден път ролята и мястото на Ловеч в многовековната история на страната ни. И ви призоваваме да я видите, да се потопите в тази неповторима ловешка люлякова атмосфера.“ Кметът изрази увереността си, че един от пътищата за това е културата, в частност театърът – акцентът в това събитие по проекта. Той сподели добри практики в Ловеч в работата на Драматичния театър и гарантира подкрепата на общината за великолепните актьори и прекрасната публика. „Защото – подчерта кметът – няма нищо по-страшно от криза на духа. И там, където политиката не успява, може да помогне изкуството. Това послание на проекта на г-жа Бокова е и наша осъзната мисъл.“

kraglamasa1105133Проектът „Балканските мостове говорят” представя културата на 11 града от Балканите, известни със своите мостове. Първата проява по него бе през ноември м. г. в Одрин. След Ловеч сега домакин през септември т. г. ще е Берат.

Утре в Ловеч ще се проведе втората Кръгла маса, темата е тема„Общинските програми за творчество и културни иновации“. Модератор ще е зам.-кметът на София по културата и образованието Тодор Чобанов. Ще присъстват кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, зам.-кметът на Одрин, Турция – д-р Ергугрул Танръкулу, представителят на кмета на Берат, Албания – Етлева Дима, кметът на Струга, Македония – Зиадин Села, кметът на Цетине, Черна Гора – Александър Богданович, писателката и председател на Съюза на жените в Албания и бивш депутат Диана Чули. 

Второто съпътстващо културно събитие по проекта са театралните представления, които ловчалии може да гледат днес. На сцената на театъра предиобед видяхме детски спектакъл от Сърбия и моноспектакълът от Ловеч – „Завръщане“ по Дамян Дамянов с участието на Ленко Гурков, от 16 ч. е моноспектакълът от Албания, от 17 ч. – от Македония – „Революция или неволюция“ по творби на Йордан Плевнеш, от 18 ч. – втори моноспектакъл от България – „Черен Петър“, вечерта завършва с моноспектакъл от Турция – „В затвора“ по Назъм Хикмет (19 ч.).

По проекта се предвижда още 3D анимация на Покрития мост, чрез която той ще оживее. Първата прожекция е тази вечер. Днес в 21 ч. кметът на Ловеч официално ще открие празника на града. Виртуален поздрав от видеостена ще отправи Ирина Бокова. Веднага след това започва концертът на рок група „Диана Експрес“ – на площад „Екзарх Йосиф I“. След края му е мапингът на Покрития мост. В 23 ч. ще има пищна заря в чест на Деня на Ловеч.

Тържественият концерт „Мостът на Ловеч говори” започва утре от 20 ч., когато на сцената на площад „Тодор Кирков” ще излязат танцовият състав „Чудесия” от Пазарджик, танцовият състав за балкански фолклор от Университета „Башчешехир“ в Турция и общинският фолклорен ансамбъл „Ловеч”. Веднага след приключване на концерта е втората прожекция на 3D анимацията. Високотехнологичното триизмерно шоу остава подарък на общината.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%b8/

%d блогъра харесват това: