Кметът Казанджиев откри изложбата „Дувари“

Прочетено1287пъти

duvari61213_2Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев откри  Клуба на дейците на културата изложбата „Дувари“. В нея 9 свои работи представят 7 творци, участници в националния пленер „Дувари“. Те са скулпторът Александър Иванов (Ловеч), фотографът Мартина Чокова (София) и живописците Иван Велчев – Йово (Плевен), Валентин Стойчев и Николай Найденов (Ловеч), Еслица Попова (Русе) и Станимир Видев (Пловдив).

„Когато кажем дувари, неминуемо в съзнанието ни изниква аналогията с нещо скрито, с преграда, с отделяне. Това обаче не намираме тук, защото, както зад дуварите е творена нашата история, така вашите дувари показват съзиданието, градежа и надграждането. Винаги отвъд дуварите се е простирал повикът към прогреса и развитието. Днешните дувари са изблик на таланта и творческите търсения на авторите, с чиито нови произведения ще се разшири фондът на съвременното българско изкуство в Ловеч.“  С тези думи се обърна към творците кметът. Той пое ангажимента община Ловеч да съдейства тази проява да я има и занапред и да обогатява културния живот в града.

duvari61213_3Националният пленер „Дувари“ се провежда за 13-и път, в Ловеч това е третото му издание. Тази година то стана факт с финансовата подкрепа от 3000 лв от страна на общината. С предложение за пленера по реда на Правилника за финансиране на проектни инициативи на граждански сдружения и обединения от община Ловеч кандидатства Клубът на дейците на културата, в чийто управителен съвет са Валентин Узунов и Александър Иванов.

Узунов обяви, че когато една проява в сферата на духовността става за трети път, тя се превръща в добра традиция. Той благодари за поддържането й на община Ловеч и на Клуба на дейците на културата – „десетилетно духовно огнище, което ни предостави и базата си за реализиране на нашия проект“.

Организатори на пленера и изложбата освен общината и КДК са още СБХ – представителство Ловеч, и Съюзът на ловешките художници. Създадените творби остават собственост на община Ловеч.

Изложбата може да бъде видяна до края на годината. На откриването й снощи присъстваха и областният управител Милко Недялков и зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b4/

%d блогъра харесват това: