Кметът Казанджиев заминава за Латвия по проект на РСО Централна Стара планина” за укрепване на занаятите

Прочетено1127пъти

Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев ще бъде на посещение от 3 до 5 април за гр. Йелгава, Латвия, съобщи днес градоначалника. Визитата е по партньорския проект на РСО „Централна Стара планина” „Regio-crafts – Регионално сътрудничество за развитие на занаятите”. Водещият партньор по проекта е Планов регион Земгале – организация, обединяваща няколко общини в този латвийски регион, и ще бъде подкрепен от 5 партньори от цяла Европа – Холандия, Испания, Португалия, Гърция и България. Всички партньори са със сериозен опит в работата върху проблемите на занаятите и са готови да го споделят.

Целта на проекта е да се подкрепи и засили индустрията на занаятите в Европейския съюз като икономически сектор и да се укрепи неговата значимост в икономиката на всяка от страните. Много европейски региони имат дълготрайни традиции в развитието на занаятите. Те допринасят не само за уникалността на регионите и тяхната атрактивност за туристите и местното население, но и за регионалната икономика. Занаятите са източник на работни места, доходи, социална и икономическа стабилност. Секторът е от особена важност за съхранението на местната култура и културно-историческото наследство. Днес обаче той е изправен пред няколко важни проблема: свирепа глобална конкуренция на по-евтини продукти, изчезване на старите умения и традиции, трудности при намиране на пазарни ниши, загуба на интерес от страна на купувачите към традиционните продукти на занаятчийските производители, липса на финансови ресурси и икономически капацитет, тъй като повечето занаятчии са малки предприятия, сами са си работодатели или извършваната дейност е тяхно хоби.

Проектът „Regio-crafts” взима под внимание тези предизвикателства и си поставя за цел укрепване на занаятчийството в Европейския съюз и превръщането му в значим икономически сектор за участващите в него региони. Фокусът основно ще е върху обмен на добри практики и проучвания на терен. Ще бъдат разработени регионални планове за действие, ще се проведат семинари и конференции на местно и европейско ниво.

В началото на април в Латвия ще са първата среща с управляващия екип на проекта и първият семинар за обмен на добри практики. Минчо Казанджиев като председател на управителния съвет на РСО „Централна Стара планина” ще подпише и споразумение с партньорите, което ще бъде основният документ за съвместна работа през следващите три години. Продължителността на проекта е януари 2012 г. – декември 2014 г., общата му стойност е 1 145 260 евро и е одобрен за финансиране от Мониторинговия комитет на програма ИНТЕРРЕГ IVC.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%b7%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b2%d0%b8%d1%8f/

%d блогъра харесват това: