ян. 06 2013

Кметът Казанджиев дари със сто лв извадилия светия кръст от реката на Богоявление

Прочетено3262пъти

bogoiavlenie601139Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев дари със 100 лв днес на Богоявление Владимир Данчев. 32-годишният мъж спечели борбата с още над 20 смелчаги, хвърляйки се в река Осъм, и извади светия кръст от водите. Да бъде здрав и щастлив през цялата година, му пожела Казанджиев, да има топлина и добрина в сърцето му. Председателят на общинския съвет Корнелия Маринова пожела пък пречистената вода да му донесе много здраве и хармония в живота. Това съобщават от пресцентъра на Община Ловеч.

Владимир е зъботехник от Плевен, в Ловеч го е довело предизвикателството да усети адрелина в студения ден. Той скача за първи път в река за кръста, но се зарече догодина пак да дойде в Ловеч и отново да спечели. Младият мъж пожела на всички ловчалии да им се случват само позитивни неща. Той прие със задоволство думите на дядо Владика, че който хване кръста на Богоявление, вече се явява своего рода почетен гражданин на Ловеч. Ловчанският митрополит също връчи награда на Владимир – 50 лв. Парите и от Негово Високопреосвещенство, и от кмета са лични средства.

Преди ритуала по хвърлянето на светия кръст в реката дядо Гавриил отслужи в съслужение със свещеници Василиева Света литургия в катедралния храм „Света Троица“. Тук бяха дошли да се черкуват стотици ловчалии и да приемат божията благодат.

bogoiavlenie601133На Богоявление Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Тази библейска легенда припомни днес дядо Владика. Той проведе пред катедралния храм и тържествения Богоявленски водосвет на знамената на Българската армия пред представителна част от Ловеч. Освети водата за здраве и поведе литийното шествие от храма към центъра на Ловеч. В шествието се включиха кметът Минчо Казанджиев, председателят на общинския съвет Корнелия Маринова, зам.-областният управител Сашо Данков, зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков и десетки граждани.

На пешеходния мост, преди да хвърли кръста, дядо Владика освети водата за здраве.

Да бъдем заедно, да управляваме общината разумно и да работим в интерес на нашите съграждани, защото Ловеч и неговите жители очакват много от нас. Това послание отправи към всички Минчо Казанджиев днес.

Всеки гражданин в днешния студен ден можеше да си вземе чаша топъл чай, подарък от общината.

Богоявление, или Йордановден, е третият по значимост християнски празник в годината. По традиция в Ловеч той се чества всяка година с особена тържественост.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%bb%d0%b2-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b0/

Коментари

 1. fee-faw-fum каза:

  Стотици ловчалии, тръгнали в неделя към моста, за да наблюдават церемонията, останаха с пръст в … разочаровани. Оказа се, че предварително обявеното за 12 часа мероприятие по каприз на попове и властимащи общинари се е сътояло 30 минути преди обявения час. Явно са бързали да отбият номера и да пристъпят към същността на празника – масата с ястия и напитки. Да ви е сладко!

 2. fee-faw-fum каза:

  От цялата церемония пи ар тъпанарите това ли измислиха за заглавие? Празникът Йордановден със сигурност не се празнува, за да си прави евтина реклама кметът със стоте лева.

 3. by the way каза:

  …китайче, пак си недоволен, разбира се, че днешният свети ден настъпва вече години заради пиара на кмета, благодарение на когото вече внасяме хора за ваденето на кръста от Плевен. за пречистващата сила на водата като пожелание като че ли се говори за първи път на Йордановден в Ловеч, ама то и какво ли значение има, че да влезе в заглавие, нали не го е казал кметааааа, значи не е важно…

 4. skor_pion каза:

  Друг път е хубаво да се дава ВЯРНА информация за часа на даденото събитие, заради поредната дезинформация в Ловеч, изпуснах събитието! 🙁
  Омръзна ми всичко в този град да се прави навъпреки на гражданите… Иде ми да изпраска, една мазна псувня, ама хайде, празник е….

 5. Krasimira Pencheva каза:

  bravo na vsi4ki koito sa napravili tozi praznik mnogo hubav bravo i na kmeta nai ve4e

 6. Vi Vi каза:

  После защо казвам,че има понятие – Ловешка работа, добра идея и замисъл и супер кофти изпълнение.

 7. Vi Vi каза:

  Снимките къртят – агент на ДС води литургия и банда комунисти палят свещи 🙂

 8. fee-faw-fum каза:

  На снимките са изобразени култовите за нашия фолклор поп, кмет и даскал…

%d блогъра харесват това: