окт. 29 2012

Кметът вдигна ограничението за доставка на мляко от Горан за детски и социални заведения

Прочетено2215пъти

Мандрата на Владимир Матев започна производство, новите продукти бяха пробвани днес най-напред от Казанджиев, Маринова и ловешките журналисти

Кметът Минчо Казанджиев обяви днес, че се вдига ограничението за доставка на мляко от мандрата в Горан за детски и социални заведения в общината. Снабдяването бе спряно веднага след като изникна проблемът със заразеното с афлатоксин мляко.

Днес стана ясно, че мандрата произвежда кисело мляко вече 4-5 дни и пуска на пазара само марките „Вароша”, „Троян” и „Баджанашко”. Извършени са съответните изследвания от Агенцията по храните и на фирмата е даден картбланш да работи, съобщи пред медиите собственикът Владимир Матев. Той гарантира, че купува мляко само от сертифицирана ферма в Русенско и от селата в общината, където пробите за наличие на афлатоксин са отрицателни, и тези млека са гарантирани по качество и произход. В търговската мрежа няма да се пускат известните продукти от Горан – 2 % и 3% кисело мляко, а само тези три марки, за да няма объркване сред клиентите кое е от новата партида или пък е задържано в магазина от предишна, поясни Матев. До месец ще бъдат върнати и типичните за тази мандра продукти. Четворен е дневният контрол на произвежданото в мандрата, подчерта още Матев, затова на този етап нашите млека са най-гарантирани.

Първи пробваха новата партида кисело мляко кметът Казанджиев, председателят на общинския съвет Корнелия Маринова и ловешките журналисти. Казанджиев и Маринова благодариха на Владимир Матев за съдействието при събирането от пунктовете в селата и складирането на предназначеното за екарисаж мляко, кметът подчерта, че се надява държавата да отчете този негов жест. Казанджиев благодари и на всички институции, занимаващи се с проблема, и заяви, че оттук нататък важно е какво правят хората по места. Той и Маринова отново призоваха всички в селата с положителни проби да предават млякото си в пунктовете, както и царевицата, събрана в личните дворове, защото евентуалната опасност идва от нея. Двамата се обърнаха с още един призив към гражданите – да преустановят купуването на мляко директно от търговци на улицата. В момента се правят проверки от БД „СКОРС” и МВР на нерегламентирани пунктове,  досега няма констатирано нарушение и съставен акт. Днес са изпратени нови проби, отново от селата, където предишните проби бяха положителни. Това ще продължи, докато се уверим, че млякото, което се произвежда от по-големите животновъди, а и от хората, крие минимални рискове, обяви кметът.

Владимир Матев съобщи, че вече се е свързал с немска фирма и предстои закупуване за нуждите на мандрата на техника за откриване на афлатоксин в млякото.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0/

Коментари

 1. fee-faw-fum каза:

  УжасТ. Хора, никаква употреба на истинско мляко, издоено от кравите в околните села. Купувайте само боклуците, забъркани от мляко на прах, внесено от знайни и незнайни страни, фрашкано с консерванти и какви ли не мазнини от разнообразен произход.

 2. http://www.lovechtoday.eu/wp-content/uploads/wppa/44.jpg

  афлатоксинa в млякото се неутрализира от узо-то в комбинация със зелените маслини с много люта чушка …

 3. Kina Stoycheva каза:

  Надявам се тази лудост да приключи скоро.

 4. fee-faw-fum каза:

  Що за електорат е тоя, който позволява да бъде толериран да гласува (но пък чудно приложение на тая дума е измислил премиерът, дума да няма!) с евтини рушвети и показни жестове?

 5. fee-faw-fum каза:

  За сведение на кмета и председателя на общинския съвет: през дните, в които се раздухваше психоза сред ловчалии, вашият покорен слуга и неговото семейство изконсумираха 12 литра домашно краве мляко от Горан. Ако знаехте колко нелепо изглеждате в очите на моите хора с тези малки лъжички да лапате бълвоч от сухо мля/а/ко и да се правите на духовити.

 6. http://www.lovechtoday.eu/wp-content/uploads/2012/10/mandra2910125.jpg

  Г-н Иванов , „блясък-а” в очите Ви от афлатоксинa ли е или от ‘безплатната’ реклма на млечните продукти ?

 7. Bobi1225 каза:

  Хахахаха….лайквам твоя коментар Данчо!

 8. Боби, грабвай утре цялата номенклатура от производството си и хоп в кабинета на кмета.. току виж на часа дотърчали и журналистите да отразят всички екопродукти, които ти предлагаш на пазара … и всичко това напълно безплатно… и разбира се, няма да има ама никаква търговска реклама… само ей така – сеир и олелия да става …

 9. Господин Иванов,занесете на господин Кмета и от месцето на убитото прасенце,за да го похапне и с това да докаже на дружинката ,че може да си го похапнат.

 10. Господин Иванов,занесете на господин Кмета и от месцето на убитото прасенце,за да го похапне и с това да докаже на дружинката ,че може да си го похапнат.

 11. lovechtoday каза:

  Г-н Тодоров, самото заглавие на статията е манипулативно. Няма как, който и да било да „зарази“ царевицата, а от там млякото и месото.
  Въпросът е защо само тук е установено. От една страна, защото институциите очевидно добре и съвестно си вършат работата, което е хубаво, защото се защитава здравето на потребителите.
  Другата страна е в начина на поднасяне на информацията, дори и в посочения от вас линк. Кому е нужно да „форсира“ истерия и създаване на несигурност на пазара?
  Дълга тема

  П. Иванов

 12. Kina Stoycheva каза:

  "Направен е списък кой колко предава, в случай че се реши да им бъде платено млякото", допълва кметът./кметът на Лисец- бел. моя/ И хората чакат, допълвам аз, не кметът. Хубаво е дето споменавате, че темата е дълга, г-н Иванов. Нищо и никаква темичка – за нек'во токсинче, за млекца и сиренца, но опашата.

 13. Господин Иванов,действително темата е ДЪЛГА.Какво значи темата е МАНИПУЛИРАНА ? Господин Иванов,ако е възможно -КОЙ Е ТОЗИ СОБСТВЕНИК НА МАНДРАТА ГОРАН ? Явно тема с незавършен край.

 14. Хубаво е , че и двамата са се обърнали с още един призив към гражданите , а именно това да се преустановят купуването на мляко директно от търговци на улицата. Има толкова много проверки от БД „СКОРС” и МВР на нерегламентирани пунктове, и досега да няма констатирано нарушение и съставен акт е добре, показва, че гражданите наистина са се вслушали и са се замислили както може да стане.Точно така трябва да продължат тези проверки , докато се увериме, че млякото, което се произвежда от по-големите животновъди, а и от хората, крие минимални рискове, дано всичко да е на ред. Благодаря за тази статия.

%d блогъра харесват това: