КЗП: Потребителите не са длъжни да плащат сметката за тока до произнасяне по жалбата им

Прочетено2880пъти

Във връзка с появилите се в медиите твърдения, че при съмнения за надписани сметки за тока гражданите трябва да заплатят фактурите си дори при подаване на възражение, Комисията за защита на потребителите (КЗП) информира за следното.

Всеки потребител, който счита, че му е начислена сума за повече от изразходваната от него електрическа енергия, следа да подаде жалба към електроразпределителното дружество. До произнасянето на търговеца, което трябва да стане в срок от 30 дни, абонатът не е длъжен да заплаща оспорената фактура, а доставчикът няма право да преустановява предоставянето на електричество.

В случай че дружеството се произнесе, че начислената сума е за реално консумирана енергия, потребителят ще бъде длъжен да заплати месечната си сметка. Независимо от това, ако той продължава да счита, че е некоректно таксуван, може да потърси правата си по съдебен ред.

До тази постановка се стигна след потвърдено от съда становище на КЗП, че електроразпределителното дружество няма право да спира електричеството на свой абонат подари просрочена месечна фактура преди да се произнесе по подаденото възражение на своя абонат. Същото важи и по отношение на топлофикациите.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%b7%d0%bf-%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b0-%d0%b4%d0%bb%d1%8a%d0%b6%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%89/

1 коментар

  1. Я ме светни как да докажа, че ми коригират показанията на електромера естествено към повишаване особенно при понижаване на температурите? Това започна да се случва след като смениха чисто здрави електромери през 2012-та. Явно на новите са им инсталирали и термометри. И както как така премиера слънце не сколаса да им отнеме лиценза на ЧЕЗ? Ако онова което го пише по интернет е вярно ще да се е подчинил и за това на сегашните евроПейски управници.

%d блогъра харесват това: