Камила със счупен крак и други „джумбиши“ имаше в Йоглав за Ивановден (по стар стил)

Прочетено1601пъти

Как камилата си счупи крака върху леда и войниците искаха обезщетение от местната власт можеше да се види днес в село Йоглав, община Ловеч. Този сюжет се разиграва всяка година по време народния обичай „Камилата“ – навярно ехо от спомен от преди 500 години, когато по тези места наистина са минавали кервани с камили.

За да помогнат в тази „беда“ на селския кмет Ирена Георгиева в слънчевата събота, 21 януари, бяха дошли заместник-кметът на Община Ловеч Цветан Георгиев, кметският наместник на селата Прелом и Сливек Васко Панков и Стефан Нейков, кметски наместник на Тепава.

Интригата завършва щастливо – доктор установи, че камилата не е осакатяла, а е преяла и си почива. След една инжекция животното се изправи на крака и започна да танцува под звуците на оркестър.

Площадният спектакъл е изпълнен с много пазарлъци, шеги и „дмумбиши“, музика и почерпки. По този начин в Йоглав отбелязват Ивановден, който по стар стил е на 20 януари. Това е маскарадна игра с предимно мъжко участие, но често се включват и жени. Посланието най-общо е за здраве, благополучие и богата реколта. След централното шоу групата с камилата обикалят по домовете и поздравяват както Ивановците, така и всички, които желаещи.

„Тази година, както и миналата, „камилата“ се прави от Митко и Христо. Те двамата са отдолу под маскировката, вече са си свикнали да се движат синхронно, защото не е лесно да си камила“, обяснява Еленка Щерева от настоятелството на Народно читалище „Пробуда 1926“ в ловешкото село.

Удивително е постоянството на йоглавчани в опазването на традициите и фолклора, отбелязват запознати със самодейността в общината. Подобни карнавални игри като „Камилата“ будят любопитство на децата, а маскираните възрастни самодейци използват случая открито и на воля да се повеселят.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d1%87%d1%83%d0%bf%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%ba-%d0%b8-%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b3%d0%b8-%d0%b4%d0%b6%d1%83%d0%bc%d0%b1/

%d блогъра харесват това: