апр. 22 2014

Йоглавчани отново заедно отпразнуваха Великден

Прочетено1280пъти

joglav2204143Новооткритият пенсионерски клуб в с. Йоглав с организатор младата Габриела Христова отвори врати за общоселски празник на Велики четвъртък. Присъстваха пенсионери и самодейци от фолклорна група „Югла” заедно с младо попълнение. Дъждовното време попречи на всеобщото веселие да отидат и децата от местната детска градина, които на всеки празник са заедно с бабите. Но те пък бяха приготвили красива изложба от саморъчно изработени великденски рисунки, апликации, предмети, които внесоха свежест и радост в празника на възрастните.Всеки от присъстващите донесе сварени яйца, бои, козунаци.

Атракция между кофичките с бои беше големият черен котел на самодейката баба Митка, сложен на саджак. В него тя боядисваше яйца с природни багрила – люспи от лук и орехова шума. Първа в котела бръкна с голямата дървена лъжица Ценка Дойчева – кметски наместник на Йоглав, която е навсякъде с млади и стари.

Всеки потопи за здраве своето яйце в боите, а после с първото червено яйце баба Митка направи червена точка на челото на Габриела – да е жива и здрава, за да ги посреща все така в клуба. Беше подготвена и празнична почерпка. И като на всеки празник – певиците от фолклорната група към читалището изнесоха музикална програма, а после подканиха всички на кръшно българско хоро. Организаторите на празника бяха подготвили и изненада за имениците в селото – след празника няколко жени в национални носии обиколиха къщите им и поднесоха на всеки именик и на най-възрастните хора пликче с козунак, шарени яйца и поздравителна картичка, изработена от самата управителка на клуба, която ги трогна до сълзи като им целува ръка.

А вчера, на третия ден на Великден, всички отново се събраха в пенсионерския клуб, носеха яйца и козунаци, разказаха си как е минал празникът вкъщи, пяха и се веселиха.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b9%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%be%d1%82%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0/

Коментари

  1. Поздравления за тези страхотни хора със запазен български дух,възхищавам им се на способността да се абстрахират от трудното и изпълнено с лишения ежедневие,способността да забравят болежки и да се организират винаги по безупречен начин за всеки български празник и повод!Хвала на Кметския наместник,на самодейците,на читалищното ръководство,на дечицата от детската градина и техните учителки и на цялото родолюбиво йоглавско население!Продължавайте все така,с хора като Вас има бъдеще за нашите китни селца!!!

  2. Анонимен каза:

    Поздравления за тези страхотни хора със запазен български дух,възхищавам им се на способността да се абстрахират от трудното и изпълнено с лишения ежедневие,способността да забравят болежки и да се организират винаги по безупречен начин за всеки български празник и повод!Хвала на Кметския наместник,на самодейците,на читалищното ръководство,на дечицата от детската градина и техните учителки и на цялото родолюбиво йоглавско население!Продължавайте все така,с хора като Вас има бъдеще за нашите китни селца!!!

%d блогъра харесват това: