Ит ис куул то райт уит дъ латин алфабет

Прочетено1888пъти

Иво Райнов

Една позната ми разказа, че помагала в училищните задачи на своята племенница – шестокласничка.  Жената сподели, че най-големият проблем е да се научат да пишат на български?  Просто, защото кирилицата е нещо много досадно и напълно демодирано.  Както казвала младата госпожица, кой вече пише на кирилицата? Може би не е далеч от истината. Когато и да погледна заглавната страница на Фейсбук виждам огромен брой статуси и коментари написани с латински букви. Получавам писма, написана на латиници, общувам в чатовете или скайп отново на латиница. Е, аз пиша на кирилица, но респондентите …  При положение, че  вече всеки компютър има кирилизирана клавиатура,а водещите платформи и софтуерни приложения поддържат български език.

Дано не бъда разбран погрешно. Аз съм от поколението, което може да чете и пише еднакво добре на латиница и кирилица. Ако нямам кирилска опция със сигурност бих натискал латинските клавиши. За мен, обаче, уникалната азбука е един от националните символи. Звучи абсурдно, че когато Европейския съюз признава нашата кирилица за официална азбука, българите с охота я изостават. От друга страна използването на родната азбука е отлична практика за поддържане на писмена грамотност.  Често слушам разкази на литератори,  че се налага да четат писмени работи, в които буквата „ш“ се трансформира в 6, буквата „ч“ в  4 и т.н. Да не говорим за фонетичния хаос, който настъпва, когато се научиш да пишеш „u“ вместо „ъ“.  Грамотността е много важна, но не е единствен проблем. Крайно неприятна е тенденцията да позападняване или  по-скоро американизиране на съзнанието.  Някак бавно, но все по-осезаемо изтъняват родните български корени. И докато има нации като унгарската, които се пазят дори от английските чуждици, ние приемаме без резерви чужди модели в образование, литература, кино, здравеопазване, икономика и прочие.  Често се питам защо Америка не ни обсеби с Гор Видал, Милош Форман, Андрю Лойд Уебър, Гордън Мур, а ни промива мозъци с  бургери, живот на кредит, потребителски манталитет, Лейди Гага и… латиница.

Естествено, като човек с либерални възгледи, смятам, че всеки има право да се изразява по своя начин. Няма проблем , ако това е писането на звучните български думи с цифри и латински букви. Ама ми се струва абсурдна да казваш  „гордея се, че съм българин, ама е вери куул то райт ит уит латин  алфабет“

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b8%d1%82-%d0%b8%d1%81-%d0%ba%d1%83%d1%83%d0%bb-%d1%82%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%b9%d1%82-%d1%83%d0%b8%d1%82-%d0%b4%d1%8a-%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%b0%d0%bb%d1%84%d0%b0%d0%b1%d0%b5%d1%82/

1 коментар

1 споменаване

  1. Чудесно, поздравления, г-н Райнов! (Но за великия Милош Форман – все пак е чех)

  2. Милош Форман е по-известен като американски режисьор от чешки произход. Нещо подобно на разликата между двадесет и двайсет. 

%d блогъра харесват това: