mitkomitev1604131Преди началото на лятната ваканция на учениците Дирекция „Инспекция по труда” – Ловеч припомня на работодателите, че Кодекса на труда  предвижда наемането на работа на не навършили 18 години лица да става само след разрешение от Инспекцията по труда. Разрешението се дава за конкретно лице за конкретна работа.

Допускането до работа на лица, не навършили 18 годишна възраст, без разрешение от Инспекцията по труда е незаконосъобразно. Работодателите следва да имат предвид, че съгласно Наказателният кодекс приемането на непълнолетни лица на работа без разрешение от Инспекцията по труда е престъпление.

Предвид разпоредбите на Наказателния кодекс, при установяване на незаконосъобразно наемане на работа на непълнолетно лице Инспекцията по труда изпраща сигнал до прокуратурата.

За да бъде дадено разрешение за работа на непълнолетно лице, работодателят подава молба до Дирекция “Инспекция по труда”, в района на която непълнолетното лице ще полага труд.

Дирекция “ИТ” се произнася в 15-дневен срок от подаване на молбата. При даване на разрешение за работа на непълнолетни Инспекцията по труда съобразява разпоредбите на чл.304 от КТ и на Наредба № 6 за условията и реда за даване на разрешения за работа на лица ненавършили 18 години (ДВ бр.64/06 г.).

При възлагане на работа на непълнолетен работник или служител работодателят все пак следва да има предвид, че съгласно посочените разпоредби за непълнолетните лица е забранена работа която е извън техните физически и психически възможности, работа, която е свързана с излагане на вредно физично, химично или биологично въздействие, особено с токсични агенти, канцерогенни агенти, причиняващи наследствено генетично или вътреутробно увреждане, работа в условия на радиация, както и при вредности които по какъвто и да е друг начин оказват неблагоприятно въздействие върху здравето.

За непълнолетните е забранена работата при шум над 80 дБ. Забранено е и редовното извършване на ръчна работа с тежести, включително с помощта на транспортни средства. Теглото на тежестта при единично вдигане трябва да не превишава 8 кг за лица от женски пол и 20 кг за лица от мъжки пол. Забранена е работата на открито при температура на въздуха под 10 и над 30 градуса и работа в помещения при температура под 18 и над 25 градуса.

Кодекса на труда съдържа забрана за извършване на работа, свързана с риск от трудови злополуки, за които се предполага, че не могат да бъдат осъзнати или избегнати от непълнолетния поради неговата физическа и психическа незрялост.

Когато Инспекцията установи, че на непълнолетното лице не са осигурени здравословни и безопасни условия на труд тя може да отнема дадено разрешение за работа.

Работното време на непълнолетните работници е 35 часа седмично и 7 седем часа дневно при петдневна работна седмица. За непълнолетните работници и служители е забранено и полагането на извънреден труд. Съгласно чл.140, ал.4 от КТ полагането на нощен труд от работници и служители, които не са навършили 18 години е забранено. Работодателят следва да има предвид, че за непълнолетните нощен е трудът, който се полага от 20:00 ч. до 06:00 ч.

През 2012 г.  Дирекция „Инспекция по труда” – Ловеч е издала 29 разрешения за работа, а от началото на 2013 г. разрешенията са 2. Най-често непълнолетните лица работят като бармани и сервитьори.