сеп. 26 2014

Изявление на Ловчанска Света Митрополия по повод монтирането на метална конструкция и купол върху основите на базиликата в крепостта Хисаря, гр. Ловеч

Прочетено2254пъти

montiraneheli2409141От Ловчанска Света Митрополия изпратиха на редакционният имейл изявление, „по повод монтирането на металната конструкция в крепостта Хисаря и коментарите в „Ловеч днес““:

На 24 септември тази година съвсем неочаквано за нас върху основите на средновековната черква „Св. Великомъченик Георги“ беше монтирана метална конструкция с голям „модерен“ купол.

Поради многото въпроси на граждани в Интернет отговаряме, че научихме за този проект, чак след като той беше изпълнен. Ловчанският митрополит Гавриил не е бил уведомен и не е давал съгласие за това.

Учудваме се как от Националния институт за недвижимо културно наследство са се съгласили за такъв проект, който е съвършено несъвместим с архитектурата на средновековната Ловчанска крепост.

Ловчанският митрополит Гавриил, заедно с проф. Банко Банков и проф. Петко Еврев, подготвяха проект за възстановяването на средновековната черква в нейния автентичен вид.

Прилагаме и изгледи на храма от техния идеен проект.hramkrepost2609141

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b8%d0%b7%d1%8f%d0%b2%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d1%87%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%be/

Коментари

 1. Блондинката от по-горе каза:

  Драги, Дебелак!
  Да, „едира“ е правописна грешка, защото в бързината вместо „ф“ съм натиснала „д“, ако имам други грешки те със сигурност не са правописни. Има разлика между пунктуация, правопис и граматика, нали така?
  Що се отнася до останалото да спорим е безсмислено. Пожелавам Ви душевно и телесно здраве!

  Най-сърдечни поздрави,
  Блондинка

 2. debelaka каза:

  „Правописът представлява система от норми и правила на писане за даден език. Това засяга правилната употреба на представки, корени, наставки и окончания; слято, полуслято и разделно писане на сложни думи; случаите на употреба на главни и малки букви и как се пренасят сричките от един ред на друг.
  Правописът обхваща също правилата за граматически правилното поставяне на препинателни знаци (пунктуация).“

  П.П.: Нямаше нужда да се подиграваш с телесните недостатъци на хората. За разлика от човешката групост те могат да бъдат преходни.

  1. debelaka каза:

   глупост *

 3. Така наречената блондинка каза:

  Г-н, Дебелак!

  Не Ви познавам и не знам какви са Вашите заболявания. Коментарът ми бе съвсем добронамерен и искрено и сърдечно Ви пожелах здраве във всеки аспект. Явно у Вас се намират враждебни настроения, та сметнахте, че с ирония се обръщам към Вас.
  Последно ще коментирам. Това вероятно ще Ви зарадва, защото ще можете Вие да вземете последната дума.
  Кога е бил най-големият разцвет на нашата държава-икономически, културно, архитектурно и просветно? Да, точно така – по време на Златния Век. Именно тогава са се строели най-много църкви, тогава книжнината е била най-вече православна и тогава монархът е бил дълбоко вярващ. Цар Симеон между впрочем е бил подготвен дори да заеме място на глава на Църквата, но обстоятелствата са били други.
  И вярата в Бога не е нещо за невежите и ограничените по ум. Защото Вселената и човека имат начало. Към материята във философията, логиката и науката е невалидно да се използват термини като вечно. Нормално и логично е всеки един от нас да си зададе основните екзистенциални въпроси и да стигне до извода, че има по-висш интелект, Който е създал тази сложно устроена система, която сама е изградена от други по-малки сложни системи. Едната клетка има толкова съвършени механизми, вложени в нея. И вече въпрос на липса на мързел е да откриеш в коя религия е изразена истината пълно и най-задълбочено. Но аз тук няма да правя апология на Православието, който има желание да научи нещо повече сам ще се потруди.
  А на врачка са ходили не православните християни, а стожерите на партията, на която кмета и повечето тук вероятно симпатизират(е).
  А първият ми коментарът беше една констатация – ако хората са толкова цинични и „над“ вярата, църквата и митрополита си, нима смъртните заплахи от страна на турците или пък обещанията за материални блага не биха ги сломили и склонили да приемат исляма?

  Ето тук приключвам и Ви оставям да блестите спокойно, връчвайки Ви последната дума. На добър час и отново Ви изпращам своите пожелания за здраве, душевен мир и бистър ум!

  П.П.: Ако ще казвате нещо за Инквизицията или за плоскостта на Земята – това касае католиците, а никога не е било част от Православната история. Или пък за 52 рода боляри, избити от св. цар Борис – били са не 52 колена, а 52 мъже убити общо-родоначалниците на колената и техните пълнолетни синове, които са тръгнали с нож срещу царя. И ако говорите за това не забравяйте за над 300 000-те, избити от безбожния режим на комунизма, интелектуалци и пр.

 4. debelaka каза:

  Г-жо Блонди,

  Радвам се, че сте се постарали да допуснете минимум правописни грешки. Дали защото сте се стегнали или някой е направил проверка преди да публикувате тук, но напредък определено има. А и новият ник идеално Ви пасна. Иначе онова претенциозно „българка“ никак не се връзваше с циганския Ви правопис.

  П.П.: Честно казано, дреме ми на голямото шкембе за православието и всякакви други религиозни щуротии, особено пък за басните от памтивека грешен. Ние, за щастие, сме светска държава, и религиозните талибани от всякакви модели трябва да се съобразяват с този факт.

%d блогъра харесват това: