Изложба под надслов „146 от гибелта на Апостола“ бе открита в Ловеч

Прочетено423пъти

Изложба под надслов „146 от гибелта на Апостола“ бе открита на 4 февруари вечерта в Художествената галерия в Ловеч. Събитието откри заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, който поздрави организаторите – Художествената галерия, Регионалният исторически музей и Клуб на дейците на културата. Той изтъкна, че освен от фонда на галерия, са събрани и творби от частни колекционери. С изложбата се откриват поредица събития, посветени на Васил Левски, експозицията може може да се разгледа до 3 март. Зам.-кметът призова гражданите да я посетят, а учителите да доведат своите ученици.

Представени са 18 живописни творби и четири графики от фонда на ХГ, две скулптури на Веселин Райков, както и 11 фотографии на потрети на Левски от български художници, предоставени от Николай Стоянов от София. Това са портрети на Левски и неговите най-близки съратници, като Христо Ботев, Тодор Кирков и други. Между авторите са Златю Бояджиев, Александър Поплилов, Лиляна Дичева, Григор Първев, Цвятко Дочев, Веселин Райков.

Теодор Тончев от РИМ-Ловеч, в словото си преди откриването отбеляза радостния факт, че тази година основните събития за Левски ще бъдат на 18 февруари вместо на 19, което от историческа гледна точка е правилната дата.
Откриването бе съпроводено и с кратък рецитал, което се случва за първи път в галерията, отбеляза нейният директор Валентин Узунов. Шест поети и един литератор четоха свои творби, свързани с делото на Апостола. По време на литературната част стана ясно, че местният поет Марин Колев преди дни е навършил 80 години, поради което му бе поднесен букет цветя.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4-%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2-146-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%b8%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bf%d0%be/

1 коментар

%d блогъра харесват това: