Изложба „Дарение на картини на Никола Манев“ по повод рождения ден на автора ще бъде открита на 11 август

Прочетено1011пъти

manev108161Изложба „Дарение на картини на Никола Манев“ по повод рождения ден на автора ще бъде открита на 11 август от 18,00 часа. Това съобщи Валентин Узунов, директор на Художествена галерия – Ловеч.

Дарените творби ще бъдат подредени в двете зали на Художествената галерия. Това е й желание на самия творец, да посрещне рождения си ден с дарените от него творби, добави Узунов.

Рожденият ден на Никола Манев е на 28 август, но изложбата ще бъде открита на 11 август и ще остане до 30 август.

Припомняме, че с решение на ОбС- Ловеч, къща в  стария квартал „Вароша“ бе предоставена за постоянна галерия на творчеството на художника Никола Манев. Къщата е  публична общинска собственост и се  намира  в двора на ЦДГ „Мария Сиркова“. Предложението тя да бъде предоставена за постоянна експозиция  на творби на  Никола Манев е на кмета на Ловеч Корнелия Маринова. Всички общински съветници подкрепиха предложението на кмета на Община Ловеч, като това бе едно от малкото решения, взето единодушно от представителите на всички партии в местния общински съвет.

Къщата  е двуетажна,  построена е през 1980 г.  и  се нуждае от ремонт. В момента се уточняват ремонтните дейности по къщата, каза и кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

Къщата трябва да изглежда в добър вид, за приюти нещо толкова ценно като творбите на Никола Манев, а и на други, защото нашата идея е тук да гостуват и други наши известни художници. Но ще направим така, че това място да стане приятно за ценителите на изобразителното изкуство, добави Маринова.

Никола Манев е роден в Пазарджик, израснал е в Чирпан, завършил е художествената гимназия в София и френската Академия по изящни изкуства. Установява се в Париж, но никога не къса връзката с България.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0/

%d блогъра харесват това: