мар. 04 2014

Изложбата на БТА „Родени свободни“ ще посреща гражданите в Областна администрация – Ловеч

Прочетено968пъти

rodenisvobodni403144Изложбата на БТА „Родени свободни” гостува и на областната администрация в Ловеч, съобщават от институцията. По покана на областния управител Милко Недялков до средата на март 29-те табла с възрожденски вестници от преди 130 години ще могат да се видят и прочетат във фоайето на високата сграда.

Посетителите ще могат да се докоснат до вестниците на Любен Каравелов – „Свобода“, „Независимост“, на Христо Ботев – „Дума на българските емигранти“, „Будилник“, „Знаме“, на Георги С. Раковски – „Бранител“, „Бъдущност“, на Стефан Стамболов – „Нова България“.

Областният управител Милко Недялков приветства експозицията с думите: „Струва си тази изложба да се види от всички родолюбци. В нея е съхранен дух, който ни е нужен всеки ден. Благодаря на БТА, Великотърновския университет и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” за завладяващото представяне на историята.“

rodenisvobodni403141Цветен акцент на изложбата са карикатури, осмиващи тогавашните световни политици, чорбаджии и турски управници, цели държави и отношенията между тях. Стари снимки с изгледи от Букурещ, първите печатници и печатни преси на българските хъшове допълват експозицията, внасяйки в нея специфичния дух на времето. Сред уникалните документи е удостоверение за почетно членство на Виктор Юго в Българското централно благотворително общество.

В началото на февруари генералният директор на БТА Максим Минчев откри „Родени свободни” в художествена галерия „Вароша” в Ловеч заедно с Недялков и Ловчанския митрополит Гавриил.

Родени свободни” бе показана за първи път по време на Осмата световна среща на българските медии, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света в Букурещ през 2012 г. Изложбата бе представена с голям успех също и в Русе, Варна, Сливен, Велико Търново, Плевен, Видин и в румънския град Крайова.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%82%d0%b0-%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d1%89/

%d блогъра харесват това: