За първи път ученици от област Ловеч могат да участват в традиционния конкурс на европейска тематика обявен от евродепутата Мария Габриел

Прочетено1649пъти

Евродепутатът Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) обявява конкурс на европейска тематика за три възрастови категории ученици от Благоевградска и Русенска област. За първи път в надпреварата могат да се включат и участници от област Ловеч. В края на месец септември тази година българският евродепутат проведе нестандартна среща с учениците от 12-ти клас на Езиковата гимназия в Ловеч, като влезе в час по Свят и личност и дискутира с тях европейските младежки политики и възможности пред младите, които ЕС предлага. Имено тази среща накара г-жа Габриел да включи в традиционния конкурс и учениците от област Ловеч. Тази година темите на конкурса са вдъхновени от провъзгласяването на 2013-та година за «Европейска година на гражданите».

Целта на конкурса е да насърчи учениците да споделят своите виждания за значението на европейското гражданство и за това как те възприемат своите права и задължения като граждани на обединена Европа. Младите европейци имат възможност да представят и своите идеи за възможностите и предизвикателставата, пред които е изправена България като една от най-новите държави-членки на ЕС.

Децата в категория от 1-ви до 6-ти клас трябва да направят рисунка или колаж на тема „Аз съм европейски гражданин”. Всеки от участниците трябва да приложи към творбата си и кратък текст, в който да опише нейната основна идея.

Втората категория обхваща учениците от 7-ми до 9-ти клас. Тяхната задача е да напишат есе на тема „5 години България в ЕС – възможности и предизвикателства”. Идеята е да представят своята позиция относно осведомеността на гражданите за правото им да пребивават свободно в рамките на Европейския съюз, как да се повиши тяхната осведоменост за начините, по които могат да се възползват от правата и политиките на ЕС и да се стимулира активното им участие в разработването на политики на Съюза. Младите писатели могат да споделят и своите идеи за засилването на социалното сближаване и взаимното разбирателство между европейските народи.

Третата категория участници в конкурса обхваща учениците от 10-ти до 12-ти клас. Те трябва да демонстрират умения при изработването на мултимедийна презентация на тема „Европейската година на гражданите 2013 – моят личен принос”. Основното изискване за презентацията е да бъде с времетраене до 5 минути.

При изпращане на творбите задължително трябва да бъдат посочени: трите имена на участника, училище и клас, електронен адрес и телефон за обратна връзка.

Краен срок: 10 декември 2012г.

Материалите могат да се изпращат по пощата или по електронен път на следните адреси:

 

За участниците от област Благоевград:

Европейски информационен център на Мария Габриел

2933 Хаджидимово, ул. «Димо Хаджидимов» – №49,

(важи датата на пощенското клеймо)

За област Русе и Ловеч:

Европейски информационен център на Мария Габриел

7000 Русе, Ул. „Райко Даскалов”-№2

(важи датата на пощенското клеймо)

Електронна поща за изпращане на творби и от трите области – Русе, Благоевград и Ловеч:

concours@mariya-gabriel.eu

Наградите за класиралите се на първите места в отделните възрастови категории са както следва:

– 1-6 клас: Eдногодишна стипендия за класираните от 1-во  до 3-то  място за всяка една от областите

– 7-9 клас: посещение на Европейския парламент в Брюксел за класираните от 1-во  до 3-то  място за всяка една от областите поотделно

– 10-12 клас: посещение на Европейския парламент в Брюксел за класираните от 1-во  до 3-то  място за всяка една от областите поотделно

В конкурса са предвидени и поощрителни награди – техните носители в категорията 1-6 клас ще получат MP3player, а в сечелилите поощрителни награди в останалите две категории ще вземат участие заедно с Мария Габриел в честванията на Деня на Европа – 9 май, в София.

Обявяването на резултатите ще стане на официални церемонии, които ще се състоят в Европейските информационни центрове на Мария Габриел в Хаджидимово и Русе. Учениците от област Ловеч ще бъдат награждавани от евродепутата Мария Габриел на отделна церемония, която ще се проведе в Ловеч.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%bc%d0%be/

2 коментара

1 споменаване

 1. Форумното духче обявява конкурс с есе или дискусия във форума за попорасналите вече граждани по следните теми:
  „Самотникът Бойко Бърисов, или защо европейските лидери не забелязват българския премиер?“.
  За по-активните определям и втора тема за дискусия-размисъл:
  „Ти го плюеш, то ти вика „дъжд вали“, или как българските политици от БСП , ДПС и ГЕРБ общуват с ЕК“.
  Тъй както всяко духче и аз съм нематериален, то наградата за победителите ще бъде изпратена като лично съобщение. Най-добрите по двете теми ще получат печелившите числа от новогодишния тираж на тотото.

 2. Ден, след като Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България да плати 50 000 евро обезщетение на роднините на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, загинал по време на скандалната МВР акция в Харманли, ръковедена лично от Бойко Борисов през 2003 г., премиерът категорично не призна мотивите на съда.
  „Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и, ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз.“
  Въпросната присъда на съда в Страсбург е безпрецедентна, тъй като в нея за пръв път се споменава категорично, че отговорен за нарушеното право на живот на Тодоров е лично „генерал Б. Б.“, който тогава бе главен секретар на МВР.
  В мотивите на европейските магистрати подробно се припомня развитието на скандалната двудневна операция, в която участваха над 100 служители на полицията, включително и 30 барети. Служителите на реда изстреляха по къщата на Чакъра общо 15 ракети с гранатомет по лично разпореждане на Борисов.
  „Ако в България има прокуратура, веднага след влизането в сила на днешното решение на съда по правата на човека в Страсбург, наказателното производство за смъртта на Чакъра трябва да бъде възобновено, при което да се разследват точно действията на тогавшния главен секретар на МВР Бойко Борисов. От гледна точка на мотивите на решението на Страсбург той би следвало да е отговорен, ако не в съпричастност към убийството на Тодор Димов, то в злоупотреба с власт и превишаване на правомощия“, заяви юристът, цитиран от „Правен свят“.
  Очевидно обаче премиерът няма никакво намерение да признае, че като полицейски шеф тогава е допуснал сериозен гаф, въпреки че по този начин влиза в директна конфронтация вече не само с българските, но и с европейските съдии.

  http://www.mediapool.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%82-%D1%81-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%8A%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0-news199282.html

 3. interesuva me koga 6te se sastoi nagragdavaneto.

%d блогъра харесват това: