окт. 07 2012

„За всяка болка има билка”

Прочетено3937пъти

            На 4 октомври в Йоглав се проведе международен обмен на знания за билките  – „За всяка болка има билка”.   В него участваха доброволци от Италия, които са в Ловеч по проект на „Екомисия 21 век”, децата от ОЗД „Кокиче” – група Йоглав  и вокалния състав „Югла”. Присъстваха гости от селото и Ловеч. Основни герои на празника бяха децата.  Заедно с „бабите” от вокалния състав направиха чудесен спектакъл.

Приветствените думи на водещата Еленка Щерева ни въведоха в темата :”Добре дошли на всички казваме! Днес за билки ще разказваме! Къде растат, какво лекуват и как билките танцуват”. Децата „се погрижиха” за едно болно от ангина  другарче,  което „чичо доктор”излекува с чай от лайка. Той обясни на децата , че ”за всяка болка има билка” , къде трябва да се търсят, кога да се берат и как да се изсушат. Децата разказаха за лечебните свойства на лайката, на овчарската торбичка, шипката, малината. Момиченцата, облечени в бели дълги ризки, с малки кошнички изиграха танц за Еньовден, денят в който се събират билките.

Изпяха и една песничка –импровизация за копривата. Тук като артисти се проявиха   Георги Георгиев и баба Митка Димова. Тя закичи всички деца с китка здраве  и каза стихотворение за здравеца. Баба Митка обясни на децата, че билки и полезни растения растат и в нейната градина и на всички присъстващи подари нанизани червени  и клонче зелени люти чушки. Подаракът предизвика много  смях. Баби и внуци, гости и участници минаха под еньовски венец от билки за здраве. Всички изпълнения на песни, стихотворения и танци на чаровните артисти от детската градина бяха аплодирани бурно. И имаше защо. Поздрав от бабите и дядовците на Йоглав  за гостите беше изпълнението на Георги Линджов, който разиграва кукли и съпровождаше на гъдулка изпълнението на вокалната група на песента „Кой ме дявол караше” . Е, всичко това не мина и без хоро, в което никой не остана на столчето си. Заедно с нас тропкаха и очарователните доброволки от Италия. Те следяха всички изяви на деца и баби с голям интерес, участваха в масовите изпълнения и истински се забавляваха. За отмора и тонус домакините почерпиха  гостите с билков чай, подсладен с мед. Христо Хараланов  благодари на домакините и каза, че това, което възрастни и деца правят съвместно, е най-добрия пример за опазване на българските традиции. Тези вълшебни часове прекарани в занималнята на детската градина, ухаеща  на ароматни билки,  се дължат на хубавия сценарий на Еленка Щерева . Нейни са повечето  стихчета и текстове на песничките   и  музиката. Тя беше режисьор, водеща, музикант и изпълнител. Ще кажете, че съм пристрастна, защото ми е приятелка, но не е така. Тя просто е една талантлива,  можеща, амбициозна млада жена. Заедно с колежката си Дияна Гатева бяха артисти и певици, участници и домакини. Персоналът на детската градина беше се погрижил за комфорта и доброто настроение на гостите. С помощта на кметския наместник инж. Ценка Дойчева и читалищния секретар Нели Генчева,  на жените от вокалния състав и на всички останали домакини беше подготвена почерпка от с вкусни местни манджи – боб  в гърне, баници,погачи, сладкиши, овче домашно сирене, домашен билков мед, сироп от бъз, домашна ракийка и червено вино. Доброволките  от Испания Дина, Мариса и Вера благодариха на домакините за часовете прекарани в Йоглав и затова, което са научили за българските билки.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d1%81%d1%8f%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%b0-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%ba%d0%b0/

Коментари

  1. Elenka Shtereva каза:

    От името на целия екип благодаря на г-жа Радка Рашева за хубавия отзив! Радваме се, че млади и стари – ръка за ръка, сме оставили у гостите прекрасни впечатления от билковия празник!

  2. Elenka Shtereva каза:

    От името на целия екип благодаря на г-жа Радка Рашева за хубавия отзив! Радваме се, че млади и стари – ръка за ръка, сме оставили у гостите прекрасни впечатления от билковия празник!

%d блогъра харесват това: