Ное. 08 2012

Започна пилотният за България проект за повишаване на консумацията на плодове и зеленчуци

Прочетено1211пъти

На 7 ноември 2012 г., пътуващ ван с живописна визия привлече вниманието на учениците в двора на Средното общообразователно училище „Тодор Кирков“ в Ловеч. Проведе се забавна кулинарна демонстрация, на която децата наблюдаваха приготвянето на оригинални ястия. Те узнаха интересни факти и научиха любопитни истории за пресни плодове и зеленчуци.

По този нестандартен начин започна информационната кампания по проект “Повишаване консумацията на плодове и зеленчуци сред уязвими групи от населението”. Инициативата е на Дирекция „Здравеопазване и потребители“ към Европейската комисия (ЕК).

Дейностите по проекта са насочени основно към децата, бременните и възрастните хора над 60 години. Чрез ежемесечни кулинарни демонстрации от декември 2012 до май 2013 г. те ще научат как да съчетават по най-добър начин плодовете и зеленчуците с другите хранителни продукти, така че постоянно да присъстват в менюто им. За срока на целия проект ще бъдат раздадени и 7000 кг пресни плодове и зеленчуци.  Всеки път участниците в демонстрациите ще получават брошури и листовки с рецепти. Част от кампанията е и конкурсът за най-добра рецепта, който ще се проведе по организации.

В България проектът се изпълнява от ПР Агенция Янев и Янев на територията само на два града – Ловеч и Троян.

За Ловеч местният партньор по проекта е Фондация „Център за социални и икономически инициативи”, а подкрепящите организации са: СОУ “Тодор Кирков”, ОУ “Христо Никофоров”, ОУ “Васил Левски”, ЦДГ “Детелина”, МБАЛ “П. Стоянов“ – Отделение по акушерство и гинекология, Дружество „Военноинвалиди“, Клуб на инвалида – квартал “Вароша” и клуб “Туристи – ветерани”.

При откриването на кампанията днес в Ловеч директорът на СОУ „Тодор Кирков“ Симеон Колев заяви „За нас е чест да бъдем домакини на първото събитие от информационната кампания по проект  “Повишаване консумацията на плодове и зеленчуци сред уязвими групи от населението”. Поздравяваме инициативата на ЕК и я намираме за изключително навременна и полезна за малки и големи“.

За Троян проектът се реализира в партньорство със Сдружение “Знание” и подкрепата на следните организации: СОУ “Васил Левски”, НУ “Христо Ботев”, ОДЗ “8 март”, ОДЗ “Буковец”, МБАЛ Троян – Отделението по акушерство и гинекология, Дружество на военноинвалидите, Дружество на слепите, Културен клуб на пенсионера и Дружество на инвалидите.

В хода на кампанията се предвиждат и други интересни и забавни събития и инициативи. Целта е да се установят ефективни подходи за повишаване консумацията на плодове и зеленчуци, като се предостави повече информация по темата чрез интерактивни подходи. Проектът залага не на поученията и сухата статистика, а на забавлението, изненадата и удоволствието. На финала ще бъде направена оценка на постигнатите резултати чрез стандартизирани телефонни интервюта с участници в събитията.

Главен координатор и изпълнител на проекта е френската агенция за връзки с обществеността и комуникации ЛИГАРИС. Той се осъществява пилотно в три държави – България, Румъния и Словакия.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82/

Коментари

  1. fee-faw-fum каза:

    Плодовете и зеленчуците попреминаха вече. Сега на пазара остават вече само онези химически техни подобия, чиято консумация е с доста съмнителни за здравето на хората последствия. По принцип подобни инициативи, особено когато не са по проект, а от сърце, са полезни, подобно на плода и зеленчука, когато са провеждат в подходящо време- преди пика на естествено израслите и пълни с витамини и полезни вещества дарове на природата. Тук го правят малко като „след дъжд качулка“.
    А вие сложихте ли вече зелето да се вкисва???

%d блогъра харесват това: