сеп. 18 2012

„Западнал и беден“ е етикетът, който читателите поставиха на град Ловеч в нашата анкета

Прочетено2085пъти

 

Павлин Иванов

Каква е собствената ни представа за мястото, в което живеем? Това се опита да разбере „Ловеч днес“ от проведената сред читателите анкета. Макар и непредставително, проучването на общественото мнение, в което участваха 102 души, дава основа за размисъл и едва ли изненадва някого с резултата си.

Поискахме да определите с една дума нашият град. Въпросът в анкетата беше „Какъв град според вас е Ловеч?“, а предложените отговори: западнал, удобен, проспериращ, беден, красив, туристически и индустриален.

Винаги съм се питал защо пред нашите приятели, които идват в Ловеч го представяме като красив, а всъщност не го обичаме или пък разсъждаваме изключително трезво и го определяме като  западнал.

Ето и самите резултати:

49 % от участниците в анкетата определиха Ловеч като западнал, а 39% като беден. Същевременно 20% от анкетираните смятат нашия град за красив. Едва 8% го смятат за удобен.

Проспериращ е само за 2% читателите, а като туристически го определят 5%.

Може би логично и разбираемо, нито един читател не определя Ловеч като индустриален град, въпреки новият завод за автомобили на Литекс Моторс, Спарки, Балкан, Велур, Никром и другите предприятия.

Силно изразената песимистична оценка за реалността в Ловеч е плашеща. Най-лошото съчетание, което някой би искал да чуе за собственото си населено място е „западнал и беден“, но това са думите характеризиращи изключително силно представата за катастрофа.

Дали е логично неразбирането и липсата на усещане в ловчалии за дори и малък напредък, след вложените милиони по европроекти в града, трудно може да се каже. Неудовлетвореността сред хората говори по-скоро за липсата на шумно пропагандирана промяна в качеството ни на живот. Резултатът от вложените средства съотнесен към реалният живот на ниво отделна личност и семейство, явно е повече от катастрофален.

Макар непредставителна и дори може би непрофесионално изготвена анкета, все пак тя е индикатор, който не трябва да остане незабелязан от управници и политици, ако тяхното истинско желание е да изпълняват своята клетва и да работят в интерес на гражданите на общината.

Лично аз бих искал всички отговори да са в рамките на „проспериращ, индустриален, туристически, красив, удобен“. Но това едва ли ще се случи скоро, най-малкото поради начина на мислене на тези, които са спечелили правото да определят визията на люляковият (а дали е такъв? – бел.р.) град.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d0%bb-%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b5-%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%b9%d1%82%d0%be-%d1%87/

Коментари

 1. Danail Sabevski каза:

  Фактът че едва 102 жители на Ловеч участват в анкетата е достатъчно красноречив за даденото с мнозинство определение!

 2. Ivaylo Quo Ivanov каза:

  Нека Павлин Иванов да сложи ръка където трябва и да каже неговото мнение за града, но честно !

  1. Pavlin Ivanov каза:

   За всеки от предложените отговори има аргументи. Нека приключи анкетата и ще изразя мнението си. Всъщност, има го във всеки мой коментар в сайта.

 3. Ivaylo Quo Ivanov каза:

  Спор няма че е красив, но може да е много по-красив. Аз четох отговорите отзад напред, ако нямаше западнал, щях да отговоря с красив; но това не пречи да е красив и в същото време западнал (едното не изменя другото), просто няма два отговора едновременно

 4. Ivaylo Quo Ivanov каза:

  Спор няма че е красив, но може да е много по-красив. Аз четох отговорите отзад напред, ако нямаше западнал, щях да отговоря с красив; но това не пречи да е красив и в същото време западнал (едното не изменя другото), просто няма два отговора едновременно

 5. Alek каза:

  Естествено, че не е показателно на фона на броя анкетирани. Със сигурност обаче новият завод на Литекс Моторс, Балкан и т.н. са оказали положително влияние.

%d блогъра харесват това: