юни 09 2014

Задушница

Прочетено1589пъти

grobishta6061427Людмила Брънекова

Днес в храма свещеникът отправи молитва за спасение на душите на хората, които не са между нас. Бог да прости починалите!
След това според обичая отидохме до гробищния парк край с. Скобелево, за да запалим свещи на гроба на татко и на баба, да прелеем с вода и вино и да раздадем с молитва към Бога, спазвайки словото “Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост” (Сир. 7:36).
Още от далече видяхме много коли на паркинга, но и спрели покрай пътя поради липса на място. Голямата врата на гробищния парк беше затворена. Тръгнахме по стръмния изронен и осеян с дупки път, по който бавно и внимателно се връщаха двама възрастни, подкрепяйки се един друг. Забраната за влизане на автомобили се отнася дори и за тези, които карат трудноподвижни хора. По-нагоре ни посрещнаха препълнените боклукчийски гюмове и контейнери. Отдавна сме свикнали с тази картина в парка и както всички други и ние минахме покрай тях. Запалихме свещи, преляхме и раздадохме, с молитва « Бог да прости».


На връщане срещахме още хора, които продължаваха да идват, всеки със своята болка и мисъл за изгубените близки. На изхода беше станало задръстване, въпреки че голямата врата вече беше отворена. По диагонал на пътя беше спряна кола, която препречваше входа за влизане с превозно средство. Семейство с кола трябваше да влезе по спешност в парка, но това беше невъзможно. Записах номера на автомобила-бариера ОВ 5080 АМ и обещах на хората да направя справка за него. А до входа продължаваха да стоят монтираните автомати за таксуване на влизащите автомобили в гробищния парк, но монетите не можеха да ни помогнат. Трябваше ни кран! Не успях да видя служители на БД «Обреди», които тази година получиха целева субсидия от общинския бюджет 12 500 лв., за да извършват по-добре своята дейност.
Но защо да се учудвам – те и цялата местна администрация работят за «по-бързо и по-качествено обслужване на населението на Общината, което е основна цел за една администрация, работеща „С ЛИЦЕ КЪМ ХОРАТА”. Както във вица от времето на зрелия социализъм само са пропуснали да посочат, кои са хората!

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0/

Коментари

  1. Анонимен каза:

    А какво по-добро,ако всичките тези много и много автомобили,спрени на пътя пред входа и на паркинга бяха навлезли по алеите между гробовете.Дали щеше да е по-комфортно да бъдат обикаляни и хората постоянно да са нащрек да не би някой“автоджигит“да реши на скорост да обръща посоката на движение в тесните пространства?!

%d блогъра харесват това: