Загриженост за чистотата на въздуха изрази кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова

Прочетено952пъти

Загриженост за чистотата на въздуха изрази на пресконференция кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, като отправи апел чрез медиите към гражданите.

„Колкото е възможно колите по-малко време да работят на едно място с включен двигател, както и да не се използват автомобили с неизправно изгаряне. Да не се изхвърля жар в контейнерите, защото подпалват тези скъпи съдовете. Всичко това е бич за въздуха, който ние дишаме, бич за нашето здраве“, подчерта кметът Корнелия Маринова.

Експертите в Общината ще реагират на всеки един сигнал, но е хубаво и гражданите да реагират своевременно, преди да се запали някой контейнер, подчерта кметът.

Изнесени бяха данни за Ловеч за замърсяването с фини прахови частици, като последните числата са сравнително добри. Например от 1 януари т.г. до настоящия момент в Ловеч има 34 дни с повишено съдържание на фини прахови частици, при 35 позволени дни за една година. Обаче има години, например 2014 г., когато тези дни с повишено съдържание са били 150, а през другите години се движат в рамките около 90 дни. Миналата година те са били 39.

Най-сериозната причина за този вид замърсяване е битовото отопление. Това се доказва поради факта, че няма нито един ден извън отоплителния сезон с подобно замърсяване на въздуха. Старото депо за отпадъци, което се рекултивира в момента, също е оказвало на данните.

Замърсяването от транспорта е 20,6 процента, като в тази сфера държавата предприема конкретни стъпки.

От своя страна Община Ловеч чрез строителната си програма е заложила поредица мерки за опазване чистотата на въздуха и здравето на жителите. Само в образователната инфраструктура в момента се изграждат три нови физкултурни салона, още два салона се реновират, както и общо осем двора на учебни и детски заведения. Това е инвестиция в здравето на младите, каза кметът Корнелия Маринова.

В момента 15 многофамилни жилищни сгради влизат по националната програма за енергийна ефективност, като след санирането ще се постига точно такъв ефект. Има още 15 обекта по ОП „Региони в растеж“, по които вече се провеждат обществени поръчки и до края на годината ще бъде подписан първия договор за финансиране. За саниране е предвидена сградата на Районното управление на полицията. Тук трябва да се вземат под внимание и мерките за енергийна ефективност в  детските градини „Детелина“ и „Зора“, на детска ясла „Шарено петле“, на училищата ПГВМ и ПГМЕТ.

Общо близо 12  дка с нови тревни площи ще има на територията на образователна инфраструктура в общината и това в контекста на темата е важно за чистота на въздуха и здравето на децата, подчерта кметът Корнелия Маринова.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d1%87%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%b4%d1%83%d1%85%d0%b0-%d0%b8/

%d блогъра харесват това: