мар. 20 2013

Забравени от бюджета: Дикисана – срамът на стария Ловеч

Прочетено2783пъти

dikisana2003131Иво Райнов

Сигурен съм, че отказът ми да подкрепя бюджета на общината за 2013-та година е бил посрещнат с различни коментари и оценки.  Предполагам, че не са липсвали съмнения за политическа екстравагантност, поза или егоцентризъм.  Макар, че в своите аргументи посочих ясна причина – липса на грижа за ловешките граждани и техните проблеми.  Но сит на гладен не вярва, а политически пристрастен не слуша гражданския разум. Затова реших да представя доказателства за бюджетната  еквалибристика  на местната управа, която обрича цели  квартали на забвение, комунални неудобства  и цивилизационен срам.

Както е известно работя в квартал Дикисана, така че реших да използвам няколко свободни от учебни занятия часа, за да се разходя из тази стара ловешка територия.  С удивление и покруса открих, че Дикисанасе е превърнал в символ на комунална разруха, достоен да съперничи на считания от мен и мнозина за най-изоставен ловешки квартал „Младост“ (Бабаковец). Удивително е, че един квартал кацнал над центъра на Ловеч изглежда толкова забравен и безинтересен за бюджетна грижа, колкото и периферните жилищни комплекси. Само петдесет – сто метра по-надолу се намират  предизборните пиари на кмета Казанджиев – многомилионните инвестиции булевард „България“ и алея  „Баш бунар“   Общоградски блага, не го оспорвам. Но право на благо има всеки ловешки гражданин, включително живущите на дикисанския хълм.

dikisana20031315Долу в центъра  Ловеч за показ, горе на хълма сякаш живее други Ловеч – окъсан, раздърпан, потънал в срам и занемара. Обходих всички малки улички, започвайки от „Осъмски юнак“,  пресякох „Цар Шишман“, „Велики Преслав“,  „Княгина Невинна“, „Дикисанска“,“ Тракийска“, „Цар Самуил“, „Иларион Ловчански“, „Отец Паисий“, „Чаталджа“. В целия квартал няма нито една нормална улица – вълни, пропадания, гърбици. В по-долната част улиците са осеяни в кръпки, като сиромашки антерийки. В горната част няма кръпки, а огромни дупки, на места  ями. За да се стигне до малки пресечки, на които липсват по няколко квадратни метра от настилката. На много места тротоарите са разбити до руини, а има улици, по които въобще не съществуват тротоарни площи. Неподдържани зелени пространства, подобни на поляни. Разбити и опасни детски люлки. Честно казано комуналното самочувствие на поне половината села може да бъде по-високо от Дикисана.

dikisana20031313Изграждането и поддържането на улиците, пешеходни зони, зелени  площи, детски кътове и  техническа инфраструктура са отговорности на всяка общинска управа към нейниите жилищни зони. В Дикисана нищо не е наред – улиците като след бомбардировка, зелените площи като след паша, детските площадки като след торнадо, канализацията като преди  Втората световна война. Питам се колко ли грижа е видял този квартал през последните 10-12 години за да бъде в такова окаяно състояние. Ами тя грижата се мери с отделените парички в бюджета. През последните две години срещу Дикисана са записани нула  лева. Как да подкрепиш такъв бюджет, който нехае за благоустройствените неволи на населението в Дикисана, но отделя пари за довеждаща инфраструктура на никому ненужната сцена в реката, харчи пари за да облагороди дивото край Деветашката пещера, ремонтира улици  към   новопостроен  частен завод. Сиреч отделя пари за там, където кметът може да се снима за медиите, но забравя обикновения човек. Хората в Дикина добросъвестно плащат пътен данък, но си трошат колите по надупчените квартални улици. Хората в Дикисана плащат всички облози към местната хазна. Част от техните средства отиват  за погасяване на заем, взет от общината преди години за да ремонтира своите улици. Не и дикисанските, което не пречи като равноправни ловчалии дикисанци да делят масрафа с всички останали.  Пълниш по силите си бюджета, но управата го наливат другаде. Просто не си в приоритетните грижи на общината. Всъщност какви грижи, управата има само интереси.

Ако в Дикисана са инвестирани пари, то това е в карето между „Велики Преслав“,  „Княгиня Невинна“ и „Тракийска“ – в Езиковата. Но парите съвсем не са общински. Чудесно е, че държавата се грижи за едно общинско училище. Лошо е , че общината не може да отговори по адекватен начин поне за улиците около него.  Четох, че онзи ден група  червени активисти посрещнала пред училището с бурно негодувание бившия министър-председател. Интелектуална полюция е да посрещнеш с викове „крадец“ човекът дал пари за развитие на единственото училище в Дикисана.  Следвайки извратената логиката на тази партийна групичка техният кмет, оставил Дикисана в следвоенно състояние, сигурно е „благодетел“.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d1%8e%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b0%d0%bc/

Коментари

 1. dpbi2003 каза:

  Квартал Дикисана започва от Бароковата къща нагоре, оттам започва и пълната забрава от страна на общинската администрация.Трябва да се отбележи,че данъкът за недвижими имоти в този район е значително по-голям отколкото в други квартали. Точно срещу Областната управа стои от години незавършен обект, който се е превърнал на сборище на клошари и наркомани. Говори се, че причина за това състояние е проявен инат от страна на служители на Общината. Подобни снимки могат да се направят и на улица „Иларион Макариополски“ , която е само на крачки от администрацията.
  Интересно е и да се знае и има ли някой отговорен за спазването на изискванията на правилниците и законите за движението в подножието на Дикисана?

 2. Данчо Заверджиев каза:

  „- Иванчо, какво правехте днес в училище?
  – Търсихме корен квадратен!
  – Я, да му се невиди… още по мое време го търсеха…“

  Всички общински съветници през последните 20 години са отговорни са сегашното състояние на град Ловеч. Благодарение на техните решения град Ловеч е в това състояние. „Дъвката’ която дъвчат, че видите ли няма пари за благоустройство много се изтърка и вече не върви.

  В общинския бюджет винаги е имало достатъчно пари през годините за да не бъде сега в това окаяно състояние град Ловеч.

  Сладките приказки за това, че като съм бил съветник ние бяхме опозиция и не сме приемали решенията за които се харчат пари за всичко друго само не и за благоустройство също не минават, защото до сега не съм чул общински съветник да е спрял решение на общински съвет по какъвто и да е законен начин.

  Градът ни е такъв НЕ защото са ни такива общинските съветници, а защото на гражданите изобщо не им пука в какъв град живеят и не правят абсолютно нищо състоянието на града да се промени!

 3. Airis каза:

  Колко писах и не можа да се постне. Накратко: много сте прав г-н Заверджиев.
  Колко писах и аз цифри, писах ли – ама наистина на гражданите не им пука. Има пари, ама не и за това горе по снимките и за децата няма. Парите на общината се харчат за раздута и неефективна администрация, проектиране и отчитане на нищото дето са го свършили, „Други възнаграждения и плащания“, за 19 областни комисии, 7 постоянни и непостоянни общински такива и какво ли още не. Няма пари за облагородяване, спортни и детски площадки, няма пари за социални дейности..
  30361435 нямане ли е? Защо капиталовите разходи на общината се изразяват в купуваме на компютри и офис техника? Защо са толкова големи разходите за външни услуги и какви са те?
  Човек отвътре може да го каже, ние не.
  – С какво се занимава ФУНКЦИЯ „ОТБРАНА И СИГУРНОСТ“ и как ще бъдат похарчени нейните 553хиляди лева за тази година?
  – Защо общинска администрация и общински съвет струват на гражданите Два Милиона и Осемстотин Хиляди?
  Аз мога и още да питам, но надали ще получа отговорите които търся…

 4. Diana Linkova каза:

  не е дамо дикисан забравен а дръстене

 5. Данчо Заверджиев каза:

  Уважаема Airis .
  На 14 март съм подал в деловодството на ОбС предложение за обществено обсъждане на Проект на Наредба за публичност и прозрачност на разходите на Община Ловеч .
  Предложенията за решения за тази сесия се подават със краен срок 11 март и тъй като моето предложение е от 14 март постоянните комисии отказват го включват в дневния си ред защото не е спазен срока.

  Да ама същите тези комисии са включили като много важни предложения на кмета след 11 март та има дори и от 18 март.

  За кмета правилата от техния правилник не важат , той е над закона.

  Защо е важна тази наредба ?

  Защото съгласно нея общинската администрация ще има задължението до 20 число на месеца да публикува на сайта на общината за предходния месец следната информация:

  1. Общия размер на бюджетните средства, разходвани за възнаграждения по трудови и служебни правоотношения и начислените допълнителни възнаграждения на работещите по служебни и трудови правоотношения в администрацията;

  2. Общия размер на изплатените дневни, квартирни и транспортни разходи, направени в страната и чужбина;

  3. Разходите за протоколни и представителни нужди;

  4. Договори за външни услуги за материално, техническо и информационно обезпечаване на дейността на администрацията.

  5. Разходите за вода, ел.ток, телефон, интернет, хартия и други консумативи.

  6. Лихви и главница, които Общината разплаща по договори за кредит, както и лихви по просрочени договори на Общината.

  7. Разходите за обезпечаване на сметосъбирането, сметоизвозването и снегопочистването в Община Ловеч, което включива таксите за депониране, плащанията по договорите с избраните фирми-изпълнители и всички съпътстващи разходи за тази дейност.

  8. Съфинансиране по европейски и национални проекти, което се обезпечава от общинския бюджет.

  Ето защо общинските съветници не желаят да се публикува публично тази информация и сега забавят с един месец решението за публично обсъждане, а може и изобщо да не го приемат следващия месец.

  Та същите тези общински съветници са се заклели да работят за интересите на местната общност….

 6. Penko Neshev каза:

  na6ijat kvartal

 7. Valentin Andreev каза:

  da, mnogo vjarna i tujna konstatacija.

 8. Valentin Andreev каза:

  az bih posochil oshte edin seriozen problem na vnimanieto na obshtinskite suvetnici i otgovornite za tova slujbi, trjabva li trotoarnite ploshti da se prevrushtat v parkingi i ima li sila, kojato da nakara takiva sobstvenici na MPS da spazvat najkakvi normi za parkirane.Vse pak , koito si kupuva kola, purvo da si pravi smetka kude shte ja spira.Az v sluchaja sum poturpevsh ot takiva nahalnici, koito v 95% ot sluchaite daje ne me i pitat da sprat pred moja imot, no vuzpitanieto e problem na purvite 7 godini.

 9. pencho penchev каза:

  има такава сила и се нарича КАТ, но те нищо не правят по въпроса. Достатъчно е да погледнем колите на полицията и личните автомобили на полицаите къде се паркират из града и ще си отгорим на въпроса, защо полицията не санкционира неправилно паркиралите шофиори.

 10. Airis каза:

  Уважаеми г-н Заверджиев, затова има заКОНи и заМАЙМУНи, за едни има срокове, а за други не. Как ми се иска да присъствам на заседанието след месец, отчаяният им акт е единствено отлагане на неизбежното.
  Предизборно ли ще откажат достъп до информация – съмнявам се да са чак толкова прости и нагли. Нали всичките партийки сега ще драпат за власт – от нас зависи всичко, не от тях.

 11. Данчо Заверджиев каза:

  Уважаема Airis ,
  добрата новина е , че днес заседава Правно нормативната комисия с председател Тихол Тихолов, която включи и разгледа предложението ми. Нещо повече всички присъстващи общински съветници гласуваха „ЗА“ и така това предложение ще е в дневния ред на заседанието на 26-ти март.
  Също така трябва да отбележа, че г-н Тихолов направи една много добра препоръка по наредбата. Остава да изчакаме какво ще реши ОбС във вторник.

 12. Dimitar Vlaskovski каза:

  Мъчно ми е като гледам квартала си в такъв вид. От години не живея там, но детството ни беше истинско и ще бъде хубаво и децата ни да имат подобно на нашето. Ясно е, че проблемите са навсякъде и при всеки, но Господа Управници на този град, ако не за Вас, направете го за вашите деца и внуци, те със сигурност го заслужават!

 13. Airis каза:

  Чудесна новина и се надявам да присъствате на дебатите и гласуването, както и да споделите лични впечатления.
  Голямото подмазване започна

%d блогъра харесват това: