Дек. 13 2012

Заблуди за всеки ден

Прочетено1724пъти

PavlinIvanovПавлин Иванов

Преди два дни  Областният управител Ваня Събчева, по жалба на Данчо Заверджиев, върна решението, с което Общински съвет прие предложението на кмета Казанджиев за определяне на Такса битови отпадъци (ТБО) за 2013 година. Сега следва градоначалника да направи ново предложение и то до края на декември 2013 г. Този път законово издържано, с което трябва да бъде съгласно и мнозинството съветници в местния парламент.

За мнозина от читателите случилото не е от особено значение, темата е скучна и суховата. Всъщност, материята си е такава, не е от най-интересните, няма интрига, жълтина и това е факт. Но във върнатото решение става въпрос за ВАШИТЕ пари. Тези, които плащате като такса битови отпадъци на общината.

Години наред администрацията, особено при предишният състав на Общински съвет, поставяше съветниците пред свършен факт и предлагаше план-сметки и ТБО в последния момент, които се приемаха без никакъв проблем, независимо, че не защитаваха интереса на ловчалии и на ловешките фирми, поне не на повечето. Тази година очевидно идеята на администрацията е била същата – в последния момент, без необходимата информация, без кой знае какъв размисъл.

Винаги процесът е вървял и съпътстван от различни внушения, които повтаряни многократно се превърнали в заблуди. Предполагам всички читатели знаят, а на база собствен опит по един или друг начин са установили, че една неистина повторена достатъчен брой пъти, започва да се приема като истина.

По този повод, ще се опитам да разсея някои от тях, които са внушавани дълго време на всички нас.


Заблуда първа

Тезата за компетентността и „авторитетите“ – Само експерти могат да дискутират „сериозни“ теми!

Тази теза се използва както от различни висши служители в общинската администрация, така разбира се и от част от общинските съветници. Войната на авторитетите обаче, почти никога не се печели от „избраните“ за такива. Тя се печели от по-подготвените, по-искащите, по-четящите  и нямам предвид обитаващите сградата с часовника в центъра на града.

Оказва се, че една цяла администрация, с огромен човешки, интелектуален и финансов ресурс, не е в състояние да изработи една не сложна методика, която поне една стъпка да се приближава до заложените в нормативните документи философия, намерения, изисквания и резултати. 

Т.е. как да направим така, че жителите на град Ловеч и 34-те населени места, заедно с бизнеса, да плащат една по-справедлива и определена според закона Такса битови отпадъци.

Това говорят фактите – администрацията предлага, Общински съвет по една или друга причина й се доверява, гласувайки смело „За“, а някакъв си гражданин, който не е завършил нито право, нито икономика пуска сигнал, който събаря дружните усилия на всички назначени и избрани експерти.

Както много добре знаете, това не е за първи, а е за пореден път. Т.е., всеки при желание и добра подготовка може да защитава както собственият си, така и обществения интерес. Не е нужно да сте „експерт“ за да правите това, разбира се, знанията и опита винаги помагат.

 

Заблуда втора

Не може да се направи нова методика за изчисляване на ТБО!

Въпреки, че Общински съвет със свое решение възложи още преди много месеци на администрацията да изготви нова методика, градската управа каза, че не може да изпълни решението. Т.е. не може да се справи с поставената задача и това признание е записано в решение.

Какво е необходимо да знае един НЕексперт за да реши задачата. Първо, изискванията на закона. Второ, необходима е статистическа информация относно:

–           Теглото на изхвърлените отпадъци – колко, от къде са събрани, какво съдържат, кога са събрани … Всичко това може да бъде осигурено като информация. При желание!

–          Жителите на град Ловеч – по улици, квартали, етажна собственост, села … По възраст дори. Всичко това като информация един НЕексперт би могъл да събере през 21 век, нали?

–          Ноу хау, опит, грешки направени от друг, добри практики…  Един НЕексперт би се поровил доста в Google и би намерил различни модели за работещи решения. Ако случайно мрежата не може да се справи?!?!, има тясно специализирани консултантски фирми, които биха дали всичко от себе си.

Всичко това е нужно за да плащаме толкова, колкото изхвърляме.

Разбира се, „експертите“ не са в състояние да слязат толкова ниско и кратко и ясно заявяват „Не може! Край!“.

Оказва се, че не трябва, но е и задължително. Съвсем друг е въпроса кой е способен да изготви нова методика. А това вече е повод за размисъл.

 

 

Заблуда трета

Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала краченце

 

Напоследък градската управа използва особено силно тази поговорка. Така правят там и там, значи и ние можем. Е, те в Папуа Нова Гвинея сигурно имат някакъв начин за таксуване на сметта, но дали него искаме да приложим?

Тук всъщност фокуса е свързан с политиката и “copy-paste”. Ако община с кмет на управляващата партия е направил нещо, значи то може да се приложи навсякъде. Дали е редно и законно, на кой му пука. Те там така правят. Това ми напомня за детската градина и оправданията на някой малчуган.

Ще дам само един прост пример – в София поставят скоби на автомобилите, а в Ловеч не. Защо ли? Можете да попитате както Заверджиев, така и кмета Казанджиев.

Всъщност защо не търсим истински добрите и работещи практики?

 

Заблуда четвърта

С връщането на решението, фирмите ще плащат повече и затова са виновни Заверджиев и Областния управител

 

Първо, виновен е не този, които е изпълнил разпоредбите на закона – Областния управител, по сигнала на Заверджиев, а този, който НЕ Е направил това. Очевидно е, че решението е гласувано от Общински съвет и той носи отговорност. Още по очевидно е, че предложението на кметската администрация и обясненията на кмета са вкарали в заблуда съветниците. Защо последните са позволили това, предполагам ще ви дойдат идеи за размисъл.

 

Второ, знам, че не е само ловешка черта, но хората упорито защитават статуквото, което в случая е равно на по-голямо отръскване на изтънелите джобове на фирмите. Какво имам предвид:

 

В закона много ясно е казано, че всеки плаща на база изхвърлено количество отпадъци. Т.е., ако фирмата генерира отпадъци, плаща според тяхното количество. Резонно е фирмите да правят всичко възможно да изхвърлят по-малко, а това може да стане като продават суровините – хартия, пластмаси, метали …

 

Имам приятели с магазини, които годишно едва ли изхвърлят 200 кг.  хартия. За това удоволствие плащат около 300 лева!!! Просто данъчната оценка умножена по промила дава тази сума. Ако всяка фирма плащаше според количеството отпадъци, бих се обзаложил с всеки, че една малка или средно голяма фирма ще плаща много по-малко.

Е, какво желае бизнеса – да плаща повече или по-малко?

 

Пета заблуда

Не може само да се критикува, без да се предлагат решения!

 

Може, разбира се! Мое и право на всеки е както да изразява критично мнение, така и да предлага решения. Въпрос на личен избор е кога и как ще се възползваме от тези възможности.

Задълженията на избраните обаче са много по-различни от моите и от вашите. Когато кмет, съветник, политик са искали да влязат във властта, вероятно техният мотив е бил да предлагат и реализират добрите си намерения и решения.  Е, това и чакаме.

Когато обаче това не се случва  е много лошо.

Аз не съм карал абсолютно никого да става кмет, съветник или политик. Доколкото имам информация, никой не е принуждаван да влиза във властта. От тази гледна точка, нека всички занимаващи се с горепосочените дейности да бъдат така добри и да предлагат умни и добри решения. Ако не се чувстват в състояние да са полезни на обществото, с чиста съвест и достойно могат да се оттеглят. Никой няма да им се разсърди.


В Ловеч съществуват много, много съзнателно внушавани заблуди, умело режисирани манипулации, продължавали много, много време и превърнали се в „азбучни истини“. Всички ние носим глави на раменете си, можем да мислим, смятаме, анализираме, търсим и предлагаме решения.

Нека на база широкодостъпната информация, правим своите анализи и заключения. Да се оставяме единствено на „авторитете“ облечени във власт, поне според мен, не е добра идея.

 

Поздравления за смелостта на г-н Заверджиев и за адекватното решение на Областния управител Ваня Събчева.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d1%83%d0%b4%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d1%81%d0%b5%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d0%bd/

Коментари

 1. fee-faw-fum каза:

  Много добре написано, Павлине. На такива като Данчо гледаме с пренебрежение, като на навлеци, които само ни пречат да си правим каквото ни скимне. А четенето на книги, и в частност на законите, на никого не е навредило, а в случая със Заверджиев е показателен, че напротив, човек може да се подготви доста добре и самостоятелно. През последните месеци видимо е напреднал и вече може спокойно да мери компетенции по определени теми с опитни хора в бранша.

 2. fee-faw-fum, тази година съм подал 3-4 сигнала до Областен управител срещу решения на ОбС и съм получавал мотивирани отговори от Областен управител, че решенията са законосъобразни. Аз не съм предприемал никакви действия срещу отказа да бъдат върнати решенията защото съм приел мотивите на Областен управител, че решенията са законосъобразни.

  Сега Областен управител не връща решението на ОбС на инат /както казват някои публични личности/ или по политически причини, а връща решението като незаконосъобразно. В сигнала си до Областен управител срещу въпросното решение съм посочил мотиви от решение на тричленен състав на ВАС по идентичен казус. С въпросното си решение ВАС отменя решение на общински съвет от българска община за определяне на таксата като промил върху данъчната оценка на имота при наличие на депо на което се установява количеството депонирани отпадъци / както е и в Ловеч/.
  В решението на ВАС е записано, че то е окончателно и неподлежи на обжалване. Така е създадена съдебна практика за прилагане на нормата за определяне на таксата на количество отпадъци, а не на определянето й като промил върху данъчната оценка на имота .
  Това са част от законосъобразните мотиви с които Областен управител е върнал решението на Общински съвет Ловеч и пак повтарям : решението не е върнато на инат и по политически причини/ както се опитват да го представят пред обществеността всички онези , които не искат да определят таксата съгласно закона/, а като незаконосъобразно.

  И от всичко това не трябва да се прави трагедия, а просто трябва да се определи законосъобразно таксата от Общински съвет.

 3. heros каза:

  Ловешка фирма с повече от 40 души персонал. Според Община Ловеч ако фирмата коректно декларира своя персонал и той е над 40 души, то това означава, че ще и бъде извозен боклука, забележете 260 пъти в годината! И това при положение, че реално се изхвърлят едва 2-3 кг всяка вечер. Дали пък наистина се изхвърлят контейнерите 260 пъти на тази фирма? Ако са под 40 души обаче, то тогава едва около 46 пъти се извозват отпадъците…Ето как Община Ловеч определя отпадъците на фирмите в града..И как се спестяват средства…

 4. Kina Stoycheva каза:

  "В Ловеч съществуват много, много съзнателно внушавани заблуди, умело режисирани манипулации, продължавали много, много време и превърнали се в „азбучни истини“. Всички ние носим глави на раменете си, можем да мислим, смятаме, анализираме, търсим и предлагаме решения.

  Нека на база широкодостъпната информация, правим своите анализи и заключения. Да се оставяме единствено на „авторитетите“, облечени във власт, поне според мен, не е добра идея.

  Поздравления за смелостта на г-н Заверджиев и за адекватното решение на Областния управител Ваня Събчева."

  Присъединявам се към г-н Иванов.

 5. Bobi1225 каза:

  Най-накрая да се напишат нещата едно към едно! Поздравления г-н Иванов! Поздравления и за г-н Заверджиев за смелостта, защото смятам, че точно това се иска, смелост. Фирмата ни е пример за това как без да има контейнери и без да се е вясвал камион , поне да провери дали няма някакъв отпадък покрай фабриката, плащаме хиляди левове за ТБО ГОДИНИ наред. Защо да плащам? За какво плащам?

  П.П Да кажа само, че за тази год.още не съм плащала, щот ме е яд и пукнат грош не ми се дава. Ай, ще му се и невидяло…

 6. renegat каза:

  еи херос,страшен умник си!!!що не мислиш за безработните?????и не си гледаш сувесно работата ами все през работно време пишеш??? до като такива като теб,“заитересовани“държавни служители,не си гледат работата!!!!ами пишат през работно време???!!!!ще е така!!!!а да не забравя и гражданина!!!!много ми е 4удно от каде си финансира и пред коя порта се спира като си разкарва домашния любимец???

%d блогъра харесват това: