Жителите на село Йоглав избраха „Цар на виното“ на традиционно празнуване на Трифон Зарезан

Прочетено1498пъти

Жителите на село Йоглав, община Ловеч, не пропуснаха  традиционно празнуване на Трифон Зарезан, организирано от Народно читалище „Пробуда 1926 г.”

Още от сутринта селото беше огласено от песни за лозята и виното. После на площада пред кметството беше организиран „лозарски кът”, където самодейците  възпроизведоха ритуала по зарязване на лозя.

Групата мъже и жени в национални носии  пристигна с песни, пригласяни  от акордиониста Стоян Александров.  Започна зарязване на лозите, съпроводено от автентични наричания за плодородие и изобилие през годината. Жените поливаха изрязаните пръчки с руйно вино от шарените бъклици.

Имаше и дегустация на вината, които всеки извади от тъканата торба –  трябваше да се избере „Цар на виното”. След дълго разменяне на бутилки и мнения  се установи, че най-хубавото вино е на самодееца Георги Георгиев. Лично кметът на с. Йоглав Ирена Георгиева, участник в ритуала, дегустира и одобри неговото вино за „първенец”.

След това постави царската корона на главата на майстора-винар.

„Царят на виното“ благодари и почерпи за тази висока титла, след което поведе празничното хоро.

След тържествения ритуал започна „същинското” опитване на вината, много музика и народни хора. Макар изпълнена като „малък театър,традицията събра много жители на селото на едно място. Така се доказа, че българските обичаи запазват родолюбието и добротата у хората.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%b9%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d1%86%d0%b0%d1%80/

%d блогъра харесват това: