май 13 2015

Езиковата със злато от международна олимпиада по френски език в Румъния

Прочетено2527пъти

ezikova1305151Жанина Илиева

Единадесетокласничката от ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“ Василена Пелова спечели златен медал за работа в екип и второ място за есе в индивидуалното класиране в Международната олимпиада по френски език в Румъния. Тя се проведе в град Клуж – Напока от 7 до 10 май и това е първо издание на олимпиадата. Участваха шест държави – Албания, Армения, Македония, Молдова, България и Румъния. България бе представена от трима участници – от ГЧЕ – Ловеч, Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград, IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ – Варна, които са класирани на националната олимпиада по френски език. „Нашите участници бяха спокойни и се представиха много добре на тази първа олимпиада, която е едно добро начало за популяризиране на франкофонията сред балканските страни“, каза Аглая Ангелова, преподавател по френски език в ГЧЕ.

ezikova1305152Организатори на олимпиадата са Министерството на образованието и научните изследвания на Румъния и Международната организация на франкофонията. Тя се проведе в два етапа – писмена индивидуална задача /разработване на есе/ и работа в екип по зададен проект. Във всеки екип влизат по един представител от всяка държава, като подборът е на случаен принцип. Учениците трябваше по видео материал да изготвят водещата статия за вестник и да презентират проекта. В работата си те трябваше да демонстрират владеене на френския език, разбиране на темата, оригиналност и комуникативност.

Наградите за първите три места в категорията за индивидуално представяне са таблети. Всички участници получиха сертификати.

Програмата по време на олимпиадата включваше и културни събития – концерти, изложби и опознаване на града Клуж – Напока, който е втори по големина след Букурещ, голям университетски център и настояща столица на младежта. Участниците в олимпиадата посетиха солна мина в Турда,която е превърната в място за забавления. Тя има и лечебни свойства, защото солните изпарения въздействат срещу алергии и   различни дихателни заболявания. Днес солните мини са изключително посещаван туристически обект, разказаха нашите участници.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%be%d1%82-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%be/

Коментари

  1. Браво!

  2. debelaka каза:

    Честито, Василенка, и леля да не забрави да почерпи! Поздрави за успехите и чакаме още награди!

  3. vse taka da si.prodaljavaii napred .medezina se izuchavaii schte ti bide otpolsa.uspeh v jivota ti.

%d блогъра харесват това: