сеп. 14 2013

Ежегодната персонална награда в областта на културата взима вече само един творец, връчва се за 24 май

Прочетено1036пъти

lovmech512121Общинският съвет одобри промяната за „Ловешки меч“

„Ловешки меч” ще се връчва само на един творец за стойностни постижения в областта на културата. Номинации ще се правят в разделите литература, театрално изкуство, музика, танцово изкуство, изобразителни изкуства и журналистика. Наградата представлява статуетка „Ловешки меч” и грамота за принос в културния живот на общината. Номинациите са за конкретно произведение или художествен факт с траен характер и реален принос за културния живот в общината в периода от 1 април на предходната година до 1 април на годината на връчване на наградата. Наградата връчва кметът на общината на тържествена церемония по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Това одобри вчера на заседанието си общинският съвет, приемайки нов статут за ежегодна персонална награда в областта на културата „Ловешки меч“. Според досега действащия статут „Ловешки меч“ получаваха на церемония за 12 декември, Деня на Свети Спиридон, покровител на занаятите, 4-има творци в разделите „Журналистика и литература“, „Изобразителни изкуства“, „Сценични изкуства“ и „Дейци на културата“. Новото предложение, вече одобрено – само един творец да получава наградата за култура, дойде след поредица срещи и разговори с представители на културните институции в Ловеч, на НПО, творчески съюзи, дейци на културата и членове на постоянната комисия по образование, култура, младежта и децата в общинския съвет. Основният мотив е да се отдаде заслужено внимание, обществена гласност и признание на твореца с най-значим принос в културния живот на общината.

Оценяването на кандидатите ще се прави от комисия, назначена със заповед на кмета, председателствана от зам.-кмет и с членове представител на общинския съвет и по един независим експерт, специалист за всеки раздел – изтъкнати творци от различни изкуства, критици, дейци на културата, както и представители на общинската администрация. Това се прави за усъвършенстване на процедурата по номиниране и оценяване и разширяване правомощията на комисията. На нея й се дава правото да предлага на кмета за удостояване на заслужили млади творци или дебютанти и на деец на културата за цялостен принос с почетни отличия съгласно Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на община Ловеч.

 „Ловешки меч” се връчва от 2002 г., досега носители са 63-има ловешки творци.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b5%d0%b6%d0%b5%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0/

Коментари

  1. vladilovech каза:

    Моята песен за баат Минчо също е с траен ефект и реален принос за културния живот в общината. За това се натягам за наградата.

%d блогъра харесват това: