Един си денем, а нощем друг си … (почти по ШРЕК)

Прочетено3132пъти

Павлин Иванов

Снимка: Цветомир Петров

Вчера, докато се реех из необятната социална мрежа и воайорствах, ми просветна. От една страна, гледам страхотните нощни снимки на Цецо и си казвам, както и стотици други – Ловеч е страхотен град! Красиво, осветено, бяло и приказно и това е самата истина. Не виждам как нормален човек да не се влюби в нощен зимен Ловеч. Това се вижда и от безброй „like” на всяка снимка.

От друга страна погледнах последните снимки, които качих от снежния Ловеч, но направени през деня, в големия сняг. Обходих града за да направя репортаж за състоянието на транспортните артерии в града и направих много снимки за илюстрация.

Разликата между красотата и ежедневието е смайваща. И се замислих кое прави тази разлика.

Първата ми мисъл беше, че аз явно съм заядливо злобен човек, затова и снимам само проблеми, които имат нужда от решаване. Защото човек снима това, което е вътре в него. Просто така вижда света. Честно казано се притесних от първия извод от този самоанализ. Все пак добре се познавам и мисля, че съм по скоро градивен и позитивен тип човек, вечно търсещ, но не смятах, че съм толкова черноглед.

Второто, което си помислих е, че все пак, имаме различни цели. Вероятно и това е факт. Аз искам да променя лошото, което виждам и точно затова пиша и коментирам. За да бъде поправено. Честно казано и на мен ми се иска снимките и текстовете ми да са положителни и „Ловеч днес“ да е като една прекрасна визитка на града. Да, но всеки ден виждам, че опаковката не отговаря на съдържанието и ми се иска това да се промени, естествено в посока съдържанието да достигне нивото на опаковката.

Сравнявайки двата погледа усетих, че сякаш два коренно различни свята се сменят като караулни точно след залез слънце. И двата свята са истински. Всички ги виждаме как се променят.

Тогава ми просветна! Толкова беше просто, а и толкова невидимо, защото е очевидно.

На красивите нощни снимки няма нито един ловчалия! Те са панорамни, правени от далеко и добрите фотографски умения на Цецо са направили нещо изключителни красиво. Изключително добра опаковка, която е полезна за града ни!

Моите снимки са в близък план – хора, коли, сняг, сол, висулки, машини за почистване, ежедневие. Дори не са с кой знае какво качество. Може би точно като мен.

Удивително е как в две безспорни истини – за доброто и лошото, разликата са единствено хората.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d1%81%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d0%bc-%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d1%89%d0%b5%d0%bc-%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b3-%d1%81%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%87%d1%82%d0%b8-%d0%bf%d0%be/