сеп. 29 2012

Евродепутатът Мария Габриел: България трябва да се научи да казва „Не!”, със самочувствие да се бори с клишета и предразсъдъци

Прочетено1510пъти

България трябва да се научи да казва „Не!”, със самочувствие да се бори с клишета и предразсъдъци. Не сме последни по теми, които засягат регионалното развитие, земеделие, това са част от клишетата! Вярвайте в себе си, не сме последни в Европа, имаме нужда от нов манталитет, който да ни позволи да имаме повече доверие в себе си и вие сте носителите на този манталитет! Да, младите са бъдещето на света, но този свят, ако не се грижи тези млади, няма как те да останат само с вярването, че носят отговорността за това бъдеще, защото отговорността трябва да бъде разделена. Това са само малка част от посланията, които отправи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел към дванайсетокласниците от ловешката Езикова гимназия на срещата си с тях на 28 септември. Тогава Габриел проведе част по Свят и личност, който може да се сравни само с речта на Стив Джобс пред абсолвентите от университета Станфорт.

За мен най-вълнуващите срещи са тези с младите хора, знам колко много мечти, въжделения и разочарования и понякога нетърпеливост може да проявим към бъдещата си реализация, към развиването на потенциала и таланта си, но вярвам също, че с много упоритост, талант и воля всичко е възможно. За мен е огромна чест днес да съм с вас. Така започна лекцията си на тема „Европейски младежки политики и възможности пред младите, които ЕС предлага” Мария Габриел.

Когато ме избраха през 2009 г. много бързо трябваше да си дам сметка, че имам три недостатъка – българка съм, жена съм, млада съм. Три години по-късно това са трите ми основни предимства. Случи се благодарение единствено и само на отстояване на позиции, на критика, но не заради самата критика, а с аргументи. И на много положен труд, който рано или късно бива оценяван, сподели началото на кариерата си като евродепутат Габриел. Тя говори пред младите хора за младежките политики на Европейския съюз, като ги увери, че „най-после те ще бъдат приоритет за периода 2014-2020 г.” Изтъкна и възможностите, които младите хора имат и днес – различните програми за студентите, Европейската доброволческа служба, възможността за стажове и други. Макар и млади, ние можем да носим отговорност, а можем да носим отговорност, когато ни се даде възможност да се докажем, заяви Мария Габриел, като подчерта, че това е нейното основно послание и към европейските институции, и към институциите в България. Бъдете целеустремени и си поставяйте цели, които – няма да ви казвам да бъдат изпълними, защото „и аз докато вървях по пътя си към европейските институции, 15 години чувах как никога няма да стигна там”, обърна се още към младите в залата евродепутатът.

Мария Габриел говори още за екипността в работата, за това, че „много са хубави думите за европейската солидарност, много са хубави пожеланията, но когато стане дума за пари, всеки дърпа към себе си – ние просто трябва да се научим да го правим”.

Докато имам възможност да бъда евродепутат в институцията, в която желая да се развивам, да работя и да отстоявам България, ще продължа да го правя, но над нея признавам с удоволствие бих заместила баронеса Аштън”, отговори Габриел на един от многобройните въпроси, зададени й от залата. А отговорът й, както и цялата лекция, бяха бурно аплодирани.

Евродепутатът разказа и за конкретни свои ангажименти, по които работи. В момента тече невероятен дебат за налагане на квоти за жени в определени сфери – в политическата, в управителните бордове на големи компании. Вярвайте ми, първия път, когато чух колегите с каква болка говорят, си казах, че това не е дебат на новите страни-членки. България има комисар жена, кмет на София жена, председател на Народното събрание жена, министър на регионалното развитие жена, жена министър на правосъдие. Този дебат не е наш. България е сред първите три в Европа за представителството на жените и България е сред първите три, когато говорим за по-.добро съвместяване между личен и професионален живот. Защо не го използваме, защо това не се чува навсякъде, коментира тя дейността си като координатор на ЕНП в Комисията по правата на жените и равенство на половете.

При положение, че България не е на последно място, каква е причината да се намираме на това ниво, на което сме в момента, когато имаме качества, които можем да докажем и доказваме, попитаха още младите хора. Две неща – липсата на самочувствие и на това да казваме „Не!” и да не се страхуваме. Знаете ли как са наричали българския екип по време на преговарянето за членството на страната ни в ЕС – йес-мените. Трябва да свикнем да казваме „Не!” – шокира ни са от това в срещите, необходимо е да се борим с по-голямо самочувствие с клишетата и предразсъдъците, категорична бе Мария Габриел.

Срещата приключи с одобрителните възгласи на дванайсетокласниците, които откровено признаха, че това е бил най-вълнуващият им час по Свят и личност.

Мария Габриел бе в Ловеч по покана на областния координатор на ГЕРБ Николай Нанков. Тя бе придружавана от областния управител на Ловеч Ваня Събчева.

 


Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b3%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bb-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8/

Коментари

  1. George Purlikov каза:

    С тази носталгия по социализма България ще учи дълги и трудни уроци (в реклама по "Хоризонт" дете се обръща към учителката си с "другарко"); а тази носталгия е и почва за корупция и липса на гражданско общество!!!

  2. XXL каза:

    ‘Тогава Габриел проведе част по Свят и личност, който може да се сравни само с речта на Стив Джобс пред абсолвентите от университета Станфорт.'[цитат]

    С този некадърен ПиАр и с тези мазни муцуни на първа линия след половин година изборите за Герб ще са провал!!!!

%d блогъра харесват това: