Дек. 04 2012

ДСБ Ловеч вече е предизборна ситуация. Обявиха листата си за парламентарните избори през 2013 г.

Прочетено3851пъти

Павлин Иванов

Може вече да се каже, че ДСБ е в предизборна ситуация във връзка с парламентарните избори през 2013 г. С тези думи на областният лидер на ДСБ Тодор Пеев започна вчерашната пресконференция, на която бяха обявени партийната листа и мотивите за избор на кандидатите за народни представители.

Водач на листата на ДСБ в ловешки МИР, както вече „Ловеч днес“ ви информира, е проф.Калин Янакиев, като предложението за неговата номинация е на членове на ловешката структура на партията, съобщи Тодор Пеев. В листата влизат още Петър Магеранов, Анна Тодорова от Троян и Христо Кадийски от Ловеч.

Около тях ще надграждаме и евентуалните коалиционните партньори и появилите се по-късно кандидати, които в момента не сме успели да включим, съобщи Тодор Пеев.

За водачи на листата на ДСБ в област Ловеч са били обсъждани и имената на проф. Бояджиев и проф. Николов, но тъмносините са се спрели окончателно на проф. д-р на философските науки Калин Янакиев, който е преподавател в СУ, специалист е по културология и има ловешки корени.

Мотивите, поради които ловешката структура на ДСБ се е спряла на проф. Янакиев са свързани с това, което се забелязва през последните години в българското общество – деморализация, отбутване на моралните ценности на заден план, замяната на християнските добродетели с псевдо такива и нихилизма, който постепенно завладява нашата държава, каза Тодор Пеев. Според него проф. Янакиев е изключително морален и честен човек. Културен и вярващ християнин, който е достоен да бъде пример и водач.

 

„Ловеч днес“ попита лидера на ДСБ: Казвате, че ще се явите във формат Синя коалиция, а в момента не е ясно какво включва тя. Как ще се ситуира водача на вашата листа и останалите ваши кандидати в общата листа на коалицията?

Тодор Пеев: Ние казахме и на Националното събрание, че нашата цел е да запазим формата Синя коалиция. Дали ще се казва точно така или ще има други име, това няма никакво значение. Важното е да се запази формата обединение на десни партии, което да защитава ценностите, които ДБС, СДС и други партии в дясно защитават.

Относно ситуирането в листата, затова ние предлагаме само 4 човека, защото очакваме коалиционни партньори, които заедно с нашите представители да бъдат включени в една обща листа.

Смятам, че с изключение на първото място в листата, за всички други ще можем да говорим, когато се изясни формата на коалицията. Партньорите в коалицията ще предложат също свои достойни кандидати, които ще бъдат подредени заедно с излъчените от нас кандидати.


„Ловеч днес“: Имате горчив опит с предишният си кандидат Петър Николов, който също беше от София, а сега е при Меглена Кунева. Не е ли лоша идея водачът ви да бъде външен човек, не живеещ тук и не познаващ проблемите ни?

Тодор Пеев: Пепи Николов е млад човек, който търси своя път в живота. Решил е да пробва на едно място, после е решил на друго.

Г-н Янакиев, с тази визитка, с тези години, които е натрупал, с името, което си е изградил, няма да го рискува заради някакви си дребни облаги, които би могъл да получи на друго място. Той е и един основателите на ДСБ, докато Петър Николов не беше от тях.

Тук виждаме едно съвсем различно поколение, съвсем различен мироглед, един съвсем различен морал.

 

Божидар Николов: По повод местните кандидатури и с молба да спрете да спекулирате с този въпрос. Докато няма закон за лобизма в България, това се да се възлагат на местните или на депутатите, че те ще оправят региона, това е на ръба на беззаконието.

Депутата ролята му е това, да създаде обща обстановка за просперирането и на Ловеч, а не само на Ловеч. Иначе, другото си отива в комисионерство.

Това е мое дълбоко убеждение и близката история го доказва. В момента имаме четири депутата от Ловеч.

 

„Ловеч днес“: Кандидатурата на външен за областта човек не е ли признаване на факта, че ДСБ Ловеч не може да излъчи на регионално ниво силен местен представител като водач и затова избирате външен човек?

Тодор Пеев: По-силен представител от г-н Магеранов не виждам!

„Ловеч днес“: Той не е водач!

Тодор Пеев: Може разбира се, само че, един провинциален град не може да излъчи човек на това ниво, което е необходимо. Ние имаме намерението да вкараме повече от един представител в Народното събрание, така че, ще има и човек, който ще познава много добре проблемите на града.

Ще имаме и човек, който познава проблемите на България, защото проблемите на Ловеч са проблеми на всеки един град. Предполагам, че за проф. Янакиев няма да бъде никакъв проблем да вникне бързо в нещата и да помогне за разрешаването на всички онези проблеми, които са се струпали в града и областта.

 

Своето мнение сподели и Петър Магеранов. Той каза, че и трите номинации за водач на листата са силни. След обсъждане и гласуване за водач е избран проф. Янакиев. Ние мислим, че кандидатурата е много силна и добра.

Колкото до Ловеч, бил съм на много митинги и събрания в зората на демокрацията. Бил съм до Желю Желев и Петър Берон. Тогава имаше интелигенция в Ловеч. Всички тези учители, които вече не ги виждам дори и на събранията и не знам дали гласуват, вече ги няма, каза Магеранов.

Виждате как се печелят избори, вие бяхте свидетели. Ние знаехме от къде имахме гласове, а тези гласове после ги нямаше, т.е. един вот, който от политически стана мажоритарен, това е мое мнение.

Както виждате и спекулациите в Общински съвет – тези, които са уж в опозиция, не са никаква опозиция. Виждате как са се гушнали всички и си действат по тяхна линия.

Колкото до Петър Николов, той е политолог. Аз сравнявам политолозите с най-древната човешка професия.

Ние го подкрепихме защото беше млад човек, доста говори, много неща обеща, но може би това беше в сферата на добрите пожелания. Оказа се, че не е такъв човек и влезе в създадената от безродници партия на Меглена Кунева.

Някои може да не съгласни с моята кандидатура, защото съм по-рязък, каза Магеранов. Например аз мога да събера всички учители на едно място и понеже съм ги защитавал с две статии в миналото, а те дори и благодаря не казаха.Същото е и за медицинските работници. Виждате какво става в нашата болница.

Аз съм ловчалия и познавам проблемите. Знам и че от Освобождението има само двама кмета, които са от Ловеч. Всички други са пришълци.

Колкото до гласуването, ако има честни избори, никой от тези, които сега управляват няма бъдат в управлението на Ловеч, категоричен е Магеранов.

Посткомунизма си е май още тук. Демокрация – дори нямаме право да говорим, защото виждате, че нещата не се пишат каквито са. За съжаление, вие дори и да искате, вашите редактори не разрешават, обърна се Магеранов към журналистите. Вие дори и да имате мнение, не се отразява така, както трябва, това е моето впечатление.

„Ловеч днес“: А как трябва?

Магернов: Както си е .

 

По повод отношенията си със СДС, Тодор Пеев каза, че всяка партия си гледа своите работи. Почти сме се ограничили в контактите си с тях, с изключение на Иво Райнов, чиито граждански инициативи с удоволствие посещавам, когато имам възможност.

Тези хора, които казват за Петър Николов, че въпреки това, че не са го харесвали и са тичали за него, да не забравят, че преди години, когато те водеха листи и заемаха кандидатски места, ние също сме тичали за тях и не сме си казвали харесваме ли ги, не ги ли харесваме. Така че, просто трябва да има малко морал и малко да се премерват думите. Когато нещо не ти харесва, кажи си го навреме, а не след една две три години.

 

Божидар Николов каза, че е бил съпредседател на Синята коалиция и това, което казват Георги Митев и Иван Арабаджиев от СДС абсолютно не отговаря на истината. Въпреки тяхното нежелание са постигнати добри резултати.

Не ги посвени обаче те да ги материализират, каза общинският лидер на ДСБ. Те бяха обезпечени достатъчно добре от кандидата. Така че, това са голи приказки, категоричен беше Николов.

Те не тичаха, те едва ходеха, допълни Петър Магеранов. Аз и Божидар Николов с още няколко човека изнесохме това тичане и това е самата истина.

 

Тодор Пеев заяви по повод думите на лидерите на СДС в Ловеч, че относно 14-те депутати на Синята коалиция в настоящето Народно събрание, те влизат в листата по волята на партията, но в Парламента са по волята на народа. Така че, партийните секретари да бъдат така добри да се съобразяват как се държат с народните избраници.

Второ, да четат внимателно законите и да не си измислят нови, като Закона за референдума, какъвто не съществува и да не си измислят членове, в несъществуващи закони, за да доказват своите твърдения.

По отношение на думите на лидерите на СДС Ловеч от последната им пресконференция, за това, че Мартин Димитров е подписал Мартин Димитров е подписал пълномощните на всички представители на ДСБ да участват в консултациите за РИК в лично качеството, Тодор Пеев заяви, че щом ЦИК е одобрила всички представени документи, значи, че всичко е в реда на нещата. Всичко е законно.

 Той съобщи още, че на проведеното на 1 декември Х-то Национално събрание, лидерът на партията Иван Костов е изнесъл доклад, с който са определени основните направления, по който ПП ДСБ ще работи през следващата година.

Отрицателните неща, които се случват в страната според доклада са срастването на монополите с държавата, затварянето на пазара за чужди инвестиции, масовата корупция в публичната сфера, отказът от правосъдие, отказът от реформи в най-кризисните сектори. Според ДБС, единствената причина днес да не се върне това, което е било преди 1989 г. е членството на България в ЕС.

Задачите, които си поставят от Демократи за силна България са свързани с начало на предизборната борба за място в Парламента, участието в Референдума на 27-ми януари , където партията излиза с позиция „Против“ и запазване на Синята коалиция на обединеното дясно пространство.

ДСБ ще бъде категорична опозиция на ГЕРБ като дясна партия, категорично „Не“ на съвместни действия с БСП и Доган, и защита на интересите на България във всяка една сфера са приоритетите на тъмносините през следващите няколко месеца, съобщи Тодор Пеев.

 

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d1%81%d0%b1-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d1%82%d1%83%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f/

Коментари

 1. Илиян Пеевски каза:

  Уважаеми колега Пеев, знам, че не е прието една партия да коментира процесите и нагласите в друга партия, но, има неща и действия, които са с тежки последици за населението и не бива да бъдат премълчавани и отминавани с лека ръка.

  Ще ви върна през есента на 2007-ма година. Тогава за кмет на Троян бе избран г-н Акимов. Беше избран с огромната и решаваща помощ на троянската ДСБ. На големите антикомунисти, на най-тъмносините, на носителите на най-дясното и прочие представители на ДСБ Троян. Някой ще попита „какво лошо“? Лошото е, че този когото подкрепи ДСБ Троян и който бе избран за кмет в Троян /бившата „четвърта крепост“ на демокрацията в България от началото на 90-те/ беше не кой да е, а бившия Началник на Народната милиция и бившия член на Бюрото на ГК на БКП г-н Акимов. Най-висшата бивша комунистическа номенклатура в Троян, която и до днес има сериозно присъствие в троянсия политически живот, именно заради ДСБ и лидера на ДСБ в Троян г-н Милко Станчев. Нещо повече – ДСБ Троян много добре знаеха кой е г-н Акимов и какъв е бил в миналото преди 89-та година. Четири години ДСБ Троян поддържаше и защитаваше г-н Акимов в ОбС Троян като вълчица малките си в лицето на общ.съветничка от ДСБ г-жа Мариела Шошкова, която пък трайно и напоително бе обявявана за най-дясната и най-голямата антикомунистка. Днес, казват, била напуснала ДСБ и се хванала за полата на др.Пръмова-Кунева /тя пък снахичка на Политбюро на БКП/ и стискайки здраво червената пола, пак щяла да громи комунизЪма.

  Ще ви върна и само преди една година, когато същият този г-н Акимов бе избран за председател на ОбС Троян. Естествено, отново бе избран с РЕШАВАЩИЯТ глас на лидера на ДСБ Троян г-н М.Станчев, който е и общ.съветник. Пропуснах да отбележа, че бившата най-висша троянска комунистическа номенклатура г-н Акимов е член и кандидат на партия Герб, с която се каните да водите епични битки. „Извинението“ и „оправданията“ на г-н Станчев, лидер на ДСБ Троян, бяха, че с партия Герб били заедно членове в ЕНП.

  Въпроси: Как ДСБ ще реализира лютите си битки с Герб в рамките на ЕНП? До колко важи в ДСБ попската максима – „не ме гледай какво правя, а слушай какво ти говоря“? За поемането на някаква политическа отговорност – няма да питам. Обикновенно тя се търси и се намира по време на изборите.

  Желая ви добро здраве!

 2. Здравейте, г-н Пеевски! Благодаря за доброто пожелание. да Ви се връща многократно.
  Колкото до партийните дела, то аз напълно се съгласявам с Вас, че всяка жаба трябва да си окряква своето блато. Както обича да казва един наш общо приятел, в момента депутат от … , да речем, просто депутат, няма лоша реклама. В последно време в медиите най-често споменаваното име бе това на г-н Иван Костов, по-често споменавано дори от онова на премиера ни. Явно старите приятели от доскорошния ни коалиционен партньор и Каранякой си трябва да се поучат от народния ни представител.
  Колкото до ДСБ Троян, надявам се, че и на балотажа за избор на кмет на Община Троян, и по време на избора на председател на ОС са направили правилния избор.

  Успешен ден!

%d блогъра харесват това: