февр. 18 2014

До 25 февруари е срокът за внасяне на здравни вноски от безработните за месец януари

Прочетено1549пъти

nap1303121Радосвета Коева НАП

От офиса на НАП в гр.Ловеч напомнят на  хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителните вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата, студенти над 26 години, които не работят и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване[1], че трябва да ги превеждат в хазната до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец януари 2014 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2014 г. Размерът на здравноосигурителната вноски и за тази година е поне 16,80 лв.

От НАП напомнят също, че всички лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, преди да започнат да ги превеждат, трябва и да  подадат в териториалните структури на НАП по постоянен адрес декларация – образец 7. Тя се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, които не са осигурени на друго основание. Тоест ако от 1 януари сте в това качество и трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то до 25 февруари трябва да подадете декларация образец 7. В декларацията се декларира и избора на осигурителния доход, върху който  ще се заплащат здравни вноски.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

 

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. до сега.

.[1] Например упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация; еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества; регистрирани земеделски производители или тютюнопроизводители; морски лица.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%be-25-%d1%84%d0%b5%d0%b2%d1%80%d1%83%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%8f%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b4%d1%80/

Коментари

 1. bobii25 каза:

  Хора внасяйте си парите! Нищо, че не работите, НАП напомня да не би случайно да забравите!
  „(например трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата, студенти над 26 години, които не работят и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи“
  Това напомняне е за тези, които трябва да обират банки най-вероятно 🙂
  НАП, най- наглата институция в България след депутатите, само не съм сигурен кой е по нагъл:)

 2. що ли?? каза:

  всички мангали под строй ще дойдат да си платят!

%d блогъра харесват това: