Домът на хумора и сатирата открива сезона с „Кучета, котки, гларуси и риби“ – самостоятелна изложба на Николай Добрев

Прочетено1003пъти

NikolayDobrev109161Домът на хумора и сатирата открива сезона с „Кучета, котки, гларуси и риби“ – самостоятелна изложба на Николай Добрев

9 септември – 31 октомври 2016 г.,  Откриване: 8 септември, 17.30 ч., ДХС, зала 7

Дарина Маринчевска,  Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово

В първия за сезона Весел четвъртък Домът на хумора и сатирата ще посрещне скъп гост и ще представи пред габровци интересна негова самостоятелна изложба.

Под необичайното наименование „Кучета, котки, гларуси и риби“ се крият 34 платна на известния ловешки живописец Николай Добрев, рисувани през последните три-четири години. Това е първото гостуване на художника със самостоятелна изложба в столицата на хумора, макар че във Веселата къща е познат отдавна с участията си в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

Добрев е класически пейзажист, а в центъра на дългогодишното му творчество са морето, красивите планини, живописните села и малките градчета на родината. За настоящата изложба художникът е подбрал любими морски сюжети и идилични селски картини от България.

NikolayDobrev109162Авторът е известен с любовта си към морето, която излива в прекрасни и нежни синьо-бели пейзажи. Безбрежната морска шир, рибарските лодки, белите плажове, уютът на малките крайбрежни градчета – всичко това е интерпретирано върху платната с изчистен графичен рисунък и пестеливи краски. Само с нюансите на синьо-бялата палитра художникът успява да сътвори вълнуващи морски сцени и да докосне всички сетива на зрителя, карайки го да усети като наяве летния зной, шума на прибоя, соления бриз, горещия пясък, крясъка на гларусите и мириса на водораслите. Особеното синьо и доминиращото бяло сякаш изпълват пространството и диктуват настроението – ведро, оптимистично, понякога и носталгично.

В картините на Добрев са запечатани и прекрасни кътчета с идилични селски махали, чудни стари къщи и романтични улички. Пейзажите му са населени с важно крачещи по брега гларуси, накацали по клоните птици, облизващи се край софрата котки и игриви кучета.

NikolayDobrev109163Цялата колекция живописни платна трепти в пастелните нюанси на бялото, лазурносиньото и изумруденозеленото и създава неповторима атмосфера на спокойствие, безгрижие и умиротвореност. Изложбата по прекрасен начин води зрителя към сбогуване с лятото, предлагайки вълнуващи спомени от морския бряг и копнеж по следващо приключение.

Музикални поздрави към гостите на вернисажа ще поднесат пианисти от Музикален клуб „Весела“ с ръководител Весела Пенева.

Николай Добрев е завършил живопис във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и е член на СБХ от 1982 г. Той е сред доайените в групата на ловешките художници и има над 20 самостоятелни изложби в редица градове в България. Негови творби присъстват в Националната художествена галерия – София, в десетки художествените галерии из страната, както и в частни колекции в Италия, Франция, Испания, Холандия, Швеция, Русия, Чехия, Канада, САЩ, Япония и др. Лауреат е на награди за живопис от XIV Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово (1999), Националаната изложба на художниците-педагози – Велико Търново (2004), Националното биенале на малките форми – Плевен (2006) и др. Участник e в Националния пленер по живопис „Боженци“ (2016).

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%be%d0%bc%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%85%d1%83%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%b8-%d1%81%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b7/