Ное. 18 2012

ДОБРОВОЛЦИ БМЧК ОБУЧИХА ДЕЦА НА ТЕМА „ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ” И „ПЪРВА ДОЛЕКАРСКА ПОМОЩ” ВЪВ ВРЪЗКА С 18 НОЕМВРИ -СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ

Прочетено1110пъти

На 16 ноември във връзка със световния ден за възпоменание за жертвите от пътнотранспортни произшествия доброволците от БМЧК – Ловеч Светла Илиева, Вяра Хараламбиева и Яна Георгиева изнесоха урок по пътна безопасност на учениците от първи до четвърти клас в  ОУ”Васил Левски” – Априлци. Доброволците припомниха основните правила за движение, които децата трябва да спазват като пешеходци,както и правилата за движение по пътя с велосипед. В края на урока знанията на малчуганите се проверяваха с тест, а за най-добрите имаше награди. Обучението продължи с демонстрация по първа долекарска помощ на нови членове на БМЧК – Априлци. Доброволците с интерес изслушаха какво първо трябва да направят за пострадал човек и на кого да се обадят, как  да разберат дали диша, методи за обдишване на пострадал до пристигане на лекар; как да помогнат на приятелче при припадък, начини на превързване на рани, изгаряния и счупвания на крайници. Под указанията на доброволките децата имаха възможността сами да опитат да направят и различни видове превръзки, както и да се упражняват как се прави сърдечен масаж, използвайки манекен.

На 18-ти ноември от 16 часа младите доброволци от Ловеч и полицаи от сектор «Пътна полиция» ще проведат традиционната акция “Светлина”, с подкрепата на Областен управител. Целта на акцията е превенция за намаляване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия и главно на тези с пешеходци, подготовката на автомобилите и останалите превозни средства за движение през зимата, подобряване на уличното осветление, маркировката и други условия за безопасност в населените места и извън тях. Ще се извършат проверки за изправността на фаровете и готовността на моторните превозни средства за прехода към зимни условия за движение.

Всеки месец по пътищата на нашата страна над 700 са пострадалите от пътнотранспортни произшествия, 55 от тях загиват. Мъже, жени и деца приключват своя жизнен път или биват осакатявани поради чужди или свои грешки. Нека този ден е ден на размисъл и равносметка. Да призовем водачите на превозни средства да използват предпазните колани и каски, да избират разумната скорост за движение, да избягват разговорите мобилни телефони по време на шофиране, да не шофират под въздействие на алкохол или упойващи вещества. Да си напомняме непрекъснато, че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане. Да призовем пешеходците към разум и отговорност като участници в движението. Нашето лично поведение да бъде малък, но решаващ пример за нашите деца. Толерантността и споделената отговорност са залог за намаляване на грешките и безсмислените нещастия по пътищата.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%b1%d0%bc%d1%87%d0%ba-%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0/

%d блогъра харесват това: