окт. 20 2014

Днес е официалното откриване на студентския архитектурен пленер-конкурс

Прочетено1637пъти

plener2010141Днес в 14 ч. е официалното откриване на студентския архитектурен пленер-конкурс. Това ще стане в приемната на кмета в Бароковите къщи. Организатор на проявата, която ще продължи до 24 октомври, е община Ловеч.

     Пленерът се провежда за втори път, миналата година в началото на ноември бе първото му издание. Темата сега е „Благоустрояване и развитие на Деветашката пещера като туристическа дестинация“ и ще се търси цялостна концепция за това.

Участват 20 студенти по архитектура, които вчера проведоха тиймбилдинг, в рамките на който изработиха две арт инсталации, чиито елементи изобразяват многобройните исторически слоеве, през които е преминала Деветашката пещера. Те са позиционирани на площад „Тодор Кирков“, идеята им е създаване на неконкурентна атмосфера, подходяща за взаимното опознаване на студентите и подпомагаща определянето на колективите за предстоящата работа.

Сглобените арт инсталации, изработени от плоскости, ще бъдат пренесени в пещерата. С нея участниците в пленера се запознаха вчера, на място им бяха изложени гледните точки за развитието й от археолози и природозащитници.

Днес, във вторник, сряда и четвъртък студентите, разпределени в пет групи, ще проведат същинската част на пленера. На тяхно разположение ще бъдат като консултанти преподаватели, архитекти и паркостроители. В петък, 24 октомври, ще бъде публичното представяне на работите им (10 ч., заседателна зала на общината). Те ще бъдат оценени от 5-членно жури, председателствано от арх. Петко Еврев от Националния център за териториално развитие. Той ще връчи лично предвидената първа награда, която е парична премия. Всеки участник в пленера ще получи сертификат за участие от кмета Казанджиев.

plener2010142     Идеята за пленера е на главния архитект на община Ловеч Силвия Средкова – Аласбахи. Целта му е да се предложи общо устройствено решение, включващо благоустрояване, изграждане на съпътстваща инфраструктура до пещерата – транспортен и пешеходен достъп, паркиране, изграждане на посетителски център, който да включва представяне на обекта по подходящ начин, зала/място за презентации, експозиции, игри и занятия с ученици, провеждане на събития и други, насочени към природната забележителност, но изнесени извън нейната територия.

     Миналата година студентите работиха по представянето на обемно градоустройствено решение за зоната от административния център на Ловеч до историческата част на града – АИР „Вароша“. Победител тогава стана екип на Нов български университет. Идеята на спечелилото предложение вече се реализира в рамките на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ловеч.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b5-%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4%d0%b5/

%d блогъра харесват това: