мар. 19 2014

ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензиите на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби

Прочетено2000пъти

tok1101132ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро Българияи Енерго-ПРО продажби

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, на основание чл. 59, ал. 1, т. 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ), откри процедури за отнемане на лицензиите за  звършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби..

Решенията на ДКЕВР като независим регулаторен орган, чиято основна дейност е да съблюдава спазването на регламентираните в ЗЕ цели и принципи, между които са гарантиране на националните интереси и сигурността на енергийните доставки, са продиктувани от необходимостта да се прекратят незаконосъобразните действия на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби и да се осигури нормалното функциониране на електроенергийната система.

След извършени проверки по жалби на НЕК срещу ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби са установени извършени нарушения от страна на електроснабдителните дружества.

ЕВН България Електроснабдяване и Енерго-ПРО продажби извършват прихващане на свое вземане с насрещно задължение към Националната електрическа компания, като по този начин нарушават разпоредби на ЗЕ и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

„ЧЕЗ Електро България“ АД задържа плащания към НЕК, като поставя условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. По този начин „ЧЕЗ Електро България“ АД нарушава задълженията на издадената му лицензия за обществено снабдяване с електрическа енергия.

Действията на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби

лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната си дейност. Това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия.

По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система.

Към настоящия момент, по предоставена информация от НЕК, задълженията на трите

електроснабдителнидружества са нараснали до 347, 6 млн. лв., от които:

ЕВН България Електроснабдяване дължи 216, 6 млн. лв.

ЧЕЗ Електро България дължи 67.3 млн. лв.

и Енерго-ПРО продажби дължи 63.7 млн. лв.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%ba%d0%b5%d0%b2%d1%80-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%86%d0%b5%d0%b4%d1%83%d1%80%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb/

Коментари

 1. Анонимен каза:

  Браво

 2. Анонимен каза:

  Не е сериозно, няма да стане, правителството няма сили да подкрепи и доведе до успешен край подобно решение!

 3. Добавете и ВиК Ловеч!

 4. Добавете и ВиК Ловеч!

 5. Анонимен каза:

  Целата сага с лицензите взе да прилича на турски (латино) сериал… Я да поразсъждаваме: Държавата щяла да отнеме лицензите на ЕРП-тата… НЕК дължи едни милиони на ЕРП-тата, те дължат на НЕК. Държавата се намесва и плаши с отнемане на лиценз. У всеки нормално функциониращ ум напират следните въпроси:

  1. Някой, дето защитава идеята за отнемане на лицензи дали е чел договорите? Дали е прочел в тях клаузи, при неспазване на които може да се пристъпи към отнемане на лицензите? Въпросният спор между държавата и ЕРП-тата да е сред тези клаузи?

  2. Какво ще се промени ако утре осъмнем с държавно ЕРП, вместо омразните империалистическо-монополистическо-колонизаторски ЧЕЗ и ЕВН? (Щото май третия си е наш роден, на ТИМ)? С какво ще се промени ситуацията?

  3. Защо и с колко е задлъжнял НЕК и може ли да излезе компанията от фактическото състояние на фалит?

  4. Как и КОЙ докара НЕК до състоянието на фалит?

  И най-важният въпрос:

  5. Кого плашат управляващите с лафовете за отнемане на лиценза?

  Моят отговор е: плашат гаргите!..

 6. Анонимен каза:

  Нацията издига бат’ Сали за премиер, щял да раздаде безплатен ток.
  САМОКОВ, БЪЛГАРИЯ – Нацията обяви, че депутатът от ДПС Александър Методиев, е единственият спасител на националната енергетика, имащ решение за кризата в НЕК, и пожела той да бъде премиер от утре.
  „Бат’ Сали се застъпи за електричеството на хората му в Самоков, нека пренесем борбата му на национално ниво. Само той може да го хакне на ЕРП-тата“ – в еуфория бе нацията от хрумката си.
  Ако осигури безплатен ток на всеки гражданин, бат’ Сали ще стане по-обичан дори от Бареков, твърдят социолози, провели блиц-проучане сред 3 баби и половина.
  Както е известно, българската енергетика е пред колапс, след като токът все още не е съвсем държавен, а цените не са стигнали до здравословното безплатно ниво, което нацията смята за справедливо.
  Същевременно нацията пожела столичната Топлофикация да се приватизира от някоя кадърна и можеща фирма.

  http://www.nenovinite.com/ne/politika/5530/

%d блогъра харесват това: