мар. 13 2015

Дискусия за демографските проблеми на немски език в открит урок

Прочетено2709пъти

egurok1303151Жанина Илиева, снимки: Иванета Данаилова

Отрит урок по немски за споделяне на добри практики в 11 „б“ клас се проведе в ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“. Идеята е на Маргарита Николова, главен експерт по чуждите езици в Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч. На открития урок на учителя по немски език Аня Шмидтс, която е регионален консултант по програмата Немска езикова диплома за Северна България, присъстваха педагози по чуждоезиково обучение както от ГЧЕ, така и от Професионалната гимназия по икономика търговия и услуги. Темата на урока бе „Демографските промени – проблеми и шансове“.

В началото на урока учениците видяха карикатура, която ги провокира да изразят отношението си по демографските проблеми. Бяха направени групи от по пет ученици, които получиха задачи за влизане в ролята на хора от различни поколения. Една от групите трябваше да представи позицията на шеф на фирма по отношение на демографските проблеми и как те са се отразили на неговия живот. Друга група представи пък мнението на възраства жена, която избира да живее с още трима пенсионери, за да си делят разходите и да се чувстват независими от децата си.

egurok1303152 За 15 минути учениците трябваше да се запознаят с биографиите и мненията на различни хората за демографската промяна. От всяка група бе излъчен представител, който участваше в дискусия, която премина под формата на токшоу с водещ Аня Шмидтс. Докато представителите на различните групи спориха помежду си с аргументи „за“ и „против“, останалите ученици оценяваха поведението на всеки от участниците в дискусията. В обобщението си учениците посочиха, че наред с многото проблеми демографската промяна носи и шансове за всички поколения.

„Доволна съм от урока, защото учениците не бяха подготвени предварително по тази тема. Приятно съм изненадана от високото интелектуално равнище на дискусията. Говориха свободно и добре на немски език“, каза Аня Шмидтс.

egurok1303153Експертът по чуждоезиково обучение Маргарита Николова благодари на учениците за отличното представяне и посочи, че са постигнали най-важната цел на чуждоезиковото обучение – да говорят свободно и аргументирано по сложни съвременни теми.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%b8%d1%81%d0%ba%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b8-%d0%bd/

%d блогъра харесват това: