май 07 2015

Дирекция „Инспекция по труда“ – Ловеч засилва контрола по строителните обекти

Прочетено2804пъти

zamou1612143Дирекция „Инспекция по труда“ – Ловеч ще извърши приоритетно масирани проверки по строителните обекти от 7 май до 30 юни, във връзка с активизирането на строителните дейности през лятото, съобщи Мирослава Ангелова, и.д. Директор на Дирекция „Инспекция по труда”-гр. Ловеч.  В хода на проверките инспекторите ще обръщат особено внимание на осигуреното обезопасяване срещу падане от височина, срещу удар от падащи предмети, на изкопите, на ел. обзавеждането, дали са осигурени лични предпазни средства и т.н. Ако дейността на спрян от инспекторите обект бъде подновена преди отстраняване на нередностите, ще се сезира прокуратурата.

Отчита се фактът, че най-добрата превенция на трудовия травматизъм е информираността на работодателите и длъжностните лица за най-ефективните начини за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Затова по време на масираните проверки инспекторите са задължени да информират проверяваните лица за достъпните материали, свързани със създаването на по-безопасна работна среда в строителството. Информация за тях ще бъде предоставена и на информационното табло в дирекция „Инспекция по труда“ – Ловеч, както и на сайта на ИА ГИТ.

В рамките на проекта „Превенция на безопасност и здраве при работа“, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ на Министерството на труда и социалната политика, строителството беше един от секторите, за които бяха разработени материали по проекта – интерактивен инструмент за оценка на риска, Кодекс за добри практики, Модел на система за управление на безопасност и здраве при работа, Профил по безопасност и здраве при работа. Те са достъпни напълно безплатно на сайта на проекта http://projects.gli.government.bg/. В рубриката „За работещи и работодатели“, подрубрика „Актуално“ е публикуван въпросник за самооценка в сектор „Строителство“ http://www.gli.government.bg/page.php?c=51&d=1443, както и наръчник „Как да се избягват злополуки вследствие свличане на земни маси http://www.gli.government.bg/page.php?c=51&d=1411.

В Инспекцията по труда се отчита, че сектор „Строителство“ е един от най-рисковите, поради което контролът при него е сред приоритетите в инспекционната дейност на Агенцията. Ежегодно се планира специална мярка за контрол на строителните обекти, а проверките по нея се засилват с активизирането на строителния сезон. Отчита се всяка негативна тенденция и се вземат мерки за ограничаването й.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%bf%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%be-%d1%82%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%b7/

Коментари

  1. Mitko Ivanov каза:

    То в Ловеч дане би да се строй някъде??????

  2. heros каза:

    А тези мургави хубавци-строители в квартал „Червен бряг“ по на Мин ЧО Проекта кога най-сетне ще дойде някой да ги провери за лични предпазни средства и срещу удар от падащи предмети от блоковете???

  3. Alexei Temnishki каза:

    to mn obekti v love4 nz dali 6te mogat da smognat trqbva da nazna4at o6te hora

%d блогъра харесват това: