мар. 19 2013

Димитър Горов: Това беше най-слабото Народно събрание в най-новата история на България

Прочетено1808пъти

gorov1302131Павлин Иванов

В понеделник, депутатът от 41-то Народно събрание Димитър Горов от групата на Коалиция за България представи своето виждане за работата на приключилият своята работа парламент и личното си участие в него.

Според Горов, оценката за работа на Парламента е дадена от улицата. Народното събрание не е изкарало своя мандат, което е ясна оценка на българските граждани за институцията.

Това беше най-слабото Народно събрание в най-новата ни история е категоричното мнение на социалиста. Основните характеристики на Парламента са свързани със загубата на доверие в институцията. 41-то Народно събрание е стартирало с над 70% подкрепа, което е изключително високо като очакване за работата му, а е завършило дейността си с по-малко от 6% подкрепа от българските граждани. Това е и най-ниската подкрепа на българския Парламент.

Арогантност и липса на каквато и да била диалогичност от страна на управляващото мнозинство по отношение на предложенията на опозицията и на гражданите е друга от основните характеристики на последния Парламент.

Единственият, който е можел да влияе върху работата на Народното събрание е Министър- председателя Бойко Борисов, който е превърнал Парламента в „гумен печат“ на своето управление, смята Димитър Горов. Като пример той посочи налагането на прегласуване на законопроекти, само защото Борисов си е променил мнението за няколко дни.

По оценка на неправителственият сектор, това е бил най-лобисткия Парламент, който е съществувал от 89-та година насам, каза бившия депутат. Лобистките текстове са над 80. Една не малка част от тях са били в услуга на едрия капитал и монополите, като така се способствало за увеличаване на техните печалби.

Друга основна характеристика за 41-то Народно събрание са безкрайните оправдания с миналото, каза Горов. В интерес на истината и днес, когато Бойко Борисов не е вече начело на държавата, оправданията с миналото продължават, вместо да се търсят конкретни решения.

Трябва да се отбележи, че ПР акциите и умението на премиера да представя една или друга позицията, която се одобрява от част от гражданите съумяваше за известно време да балансира проблемите, които се натрупваха в обществото, каза Димитър Горов. За съжаление на управляващите, хладилни победи телевизора и това беше крайният резултат на протестите, които се стовариха пред българския Парламент.

На базата на всичко това са се случили и трите основни провала на Парламента. Законодателна дейност – прегласуване на решения, най-много върнати текстове от Конституционния съд, лобистки текстове. Според Горов, тази основна функция на Народното събрание се е провалила в основна степен благодарение на поведението на управляващите.

Втората основна функция на Парламента – контролната, също е претърпяла провал по няколко причини. Председателката на Народното събрание не еднократно е криела министър-председателя, който някъде е играел футбол, вместо да идва и да се отчита в Парламента.

Димитър Горов заяви, че няма друго Народно събрание, в което вотовете на недоверие да се гледат в отсъствието на премиера. Няма друго Народно събрание, в което бюджета на страната да се приема в отсъствието на министър-председателя.

Всяко едно Народно събрание трябва да бъде място за дебати. Според Горов, последният Парламент не се е превърнал в място за конструктивен диалог, от който да произтичат решения касаещи българските граждани. Колкото и от опозицията да сме търсили такава възможност, това не се случваше.

Живите факли са се превърнали в емблема на 41-то Народно събрание, каза в заключение Димитър Горов. Това управление, с това Народно събрание доведоха българските граждани до безизходица. Досега четири човека се самозапалиха.

Това управление създаде и най-грозната практика за създаване на мнозинство. Под привидният претекст, че Бойко Борисов управлява от позиция на малцинство, той управляваше с една не малка група, буквално купени, депутати, които в целия период на функциониране на Парламента подкрепяха правителството поради ясни финансови интереси, категоричен е Горов.

Много критики са били отправени към предишното управление, но при Тройната коалиция, поне се е знаело кой кой е, кой подкрепя и кой не подкрепя правителството, докато сега това не е ясно.

Екс депутата представи и своя отчет за това, какво е свършил в 41-то Народно събрание. „Ловеч днес“ още преди седмици ви информира подробно за дейността на всеки един от ловешките депутати. Дейността на Димитър Горов, официално публикувана в сайта на Парламента може да прочетете и ТУК.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d1%88%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0/

Коментари

 1. Горо Димитров каза:

  А ти Димитър Горов си смешник. И ти си купен ама за шише ракия-казанка.

 2. Stefka каза:

  Недей да плюиш !Кой друг направи нещо за Ловеч бе ???Един човек да има свестен и веднага ще го очерните !!

 3. Bobi1225 каза:

  Я, ни припомни , че нещо не се сещам, какво точно е направил за Ловеч.

 4. Данчо Заверджиев каза:

  Уважаема Стефка, свестен, свестен, колко да е свестен един човек ?

  А сега сериозно!

  Г-н Горов / поне до сега/ е единствения народен представител от Ловеч който е направил отчет за работата си в това народно събрание, факт който заслужава уважение.

  За работата му в народното събрание аз мисля , че няма никакво основание той да бъде очернян, защото въпросите, който задаваше по време на парламентарния контрол бяха в интерес на гражданите – безспорен факт.

  Но за работата му извън парламента / като изключим организирания от него протест срещу отпадането на необлагаемия праг на имотите по ЗМДТ/ беше меко казано безотговорна, а най-вече пресконференциите които той организираше . За да запазя добрия тон ще се въздържа от квалификации на тези пресконференции, защото точно те създадоха у мен впечатлението , че г-н Горов няма и ни най-малка представа, как един отговорен народен представител би трябвало да прави пресконференции.

 5. Stefka каза:

  Ма как какво е направил !!!Тук бяха пуснали за всичките депутати какво са правили .Кой е питал най много ,а??? Кой има на най много закони ??Другите какво са правили ???Скумрии недни!!

 6. Данчо Заверджиев каза:

  Стефка shut up ! Бодни си росна китка, вържи си червената забрадка и си свиркай ‘На всеки километър’ , но моля те не искай от мен да пиша какви ги в вършил депутата извън парламента….поне това му спести другарко.

 7. dpbi2003 каза:

  Може да е прав другарят в оценките си за работата на Народното събрание, но безспорно вярно е, че сегашните наши народни представители не направиха абсолютно нищо полезно за Ловеч и областта.

 8. Tonko Ralchev каза:

  Или риташ топка или не риташ. Невъзможно е човекът Бойко Борисов да бъде едновременно в Парламента и на игрището. Нека да бъдем хора и да го разберем. Улицата направи оценката за работата на Парламента.

%d блогъра харесват това: